Занатлије чека фискализација: Мајстори ће подићи цене?

Нове прописе и нову фискализацију који ступају на снагу следеће године – занатлија који сада порез плаћају паушално, нису баш прихватили благонаклоно.
majstor
Фото: Pixabay.com

Већина сматра да ће и даље бити паушалци, а некима није јасно откуд да занатлије треба да имају фискалне касе, а таксити и адвокати не морају.

Фискални рачун, и то преко електронског фискалног уређаја, од 1. јануара 2022. године ће морати да издају и фризери, козметичари, разни мајстори и занатлије - молери, електричари, обућари, погребници, већина предузетника-паушалаца, али и коцкарнице, кладионице, музеји, галерије, сви који се баве спортским, забавним и рекреативним делатностима и бројне друге делатности које су тренутно ослобођене ове обавезе.

У Међуопштинском удружењу самосталних привредника Новог Сада рекли су да ће се додатно распитати о најави фискализације предузентика у занатству.

–Сви који су имали промет годишње до шест милиона плаћали су порез паушално, а изнад тога водили су двојно књиговдство и издавали фискалне рачуне. Надамо се да ће тако остати и убудуће, јер занатлије годишње не зараде ни четвртину од шест милиона, поготово не они који се баве старим и ретким занатима – казао је за “Дневник” секретар удружења Вељко Анђелић. – У време епидемије, када привреда слабије ради, па тако и занатлије, бесмислено је причати на ову тему, поготово што је сива економија у занаству присутна у знатном обиму.


Ко је изузет

Продаја сопствених пољопривредних производа на пијачним тегзама неће се евидентирати преко фискалног рачуна, као и у другим местима и објектима у складу са посебним прописима, којима се уређују мале количине примарних производа животинског порекла, односно хране биљног порекла који служе за снабдевање потрошача.

Такође, фискалну касу неће користити обвезници фискализације који накнаду за продата добра, односно пружене услуге физичким лицима наплаћују испостављањем рачуна о обрачуну потрошње преко мерних инструмената (грејање, гас, телефон, електрична енергија, вода и друго).


Обућари са којима смо јуче причали били су изненађени. Једни мисле да ће радити као и до сада, док други верују својим књиговођама, од којих су добили, за њих поуздане информације, да не спадају у ту групу занатлија и да неће од јанаура догодине морати да муштеријама дају рачун за сваку обућарску услугу.

- Нисам за то , али ако тако будемо морали да радимо, услуге ће бити сигурно знатно скупље - рекли су у обућарској радњи “Некић”.

Фризерима је јасно да ће од јануара догодине за свако фризирање морати муштеријама да дају фискални рачун.

Председник Удружења фризера Србије Бане Бабић рекао је за “Дневник” да зна све у вези фискализације, али да сматра да није на месту да издавање фискалних рачуна крене одмах после Нове године.

– Епидемија је знатно смањила обим посла, многи су или привремено затворили салоне или отпустили раднице. Додуше, има и оних који су опстали и примили од државе минималац за запослене. Али, свима треба дати мало времена да се финансијски стабилизују. Сматрамо да би фискализација не само за фрзере, већ и за остале требала да почне од средине 2022. године.

Подсећамо да је пре неколико дана објављена нова уредба, која не прави разлику између предузетника - паушалаца и предузетника који плаћају порез према оствареном приходу, уколико обављају исту делатност.

Без фискалне касе и даље ће моћи да раде адвокати (нотари и извршитељи морају и даље да је имају), потом таксисти, ветеринари, банке, осигуравајуће куће…

- Уредба ће се примењивати од идуће године, заједно са новим Законом о фискализацији. Регулатива подразумева онлајн режим, који ће омогућити достављање података о издатим фискалним рачунима Пореској управи у реалном времену у тренутку промета на мало. Тако ће се осигурати да се сваки промет добара и услуга на мало, као и сваки примљени аванс за будући промет добара и услуга на мало евидентира преко електронског фискалног уређаја- навело је Министарство финансија.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести