ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ПЧЕЛА Сетимо их се САМО КАД ЈЕДЕМО МЕД, плашимо их се КАД НАМ ЗУЈЕ ОКО ГЛАВЕ Како их задржати у природном поретку

Често кажемо „вредан као пчела“. О томе колико су пчеле заиста вредне, говори податак да током једног дана, једна пчела обиђе и опраши више од 1000 цветова, као и да од пчела и других опрашивача зависи сваки трећи залогај хране коју поједемо!
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Светски дан пчела, обележава се 20. маја сваке године широм света, са циљем да се скрене пажња на значај заштите пчела и других опрашивача од којих зависи опстанак човека и планете.

А колико су ови љупки инсекти заиста важни за природу и људе?

Данас на Светски дан пчела, подсећамо да опстанак човека и планете зависи од опрашивача. Мала, али моћна створења – пчеле, лептири и осолике муве, играју кључну улогу у репродукцији цветних биљака и производњи плодова и семена – процесу познатом као опрашивање.

Ако сте јутрос попили кафу, знајте да су за то заслужне пчеле!

Ови летећи инсекти опрашују више од 80% биљака које користимо у исхрани. Опрашивачима можемо да захвалимо на неким нашим најомиљенијим намирницама попут јабука, кајсија, брескви, јагода и многих других.

Мед је прва асоцијација на пчеле. А да ли сте знали да само једна, од 850 врста пчела у Србији, производи мед?

Фото: Pixabay, ilustracija

То је медоносна пчела и због своје економске вредности и улоге у производњи меда, само је она заштићена законом. Остале врсте пчела, али и други опрашивачи попут лептира и осоликих мува, нису обухваћени законским актима. А сви су једнако важни, јер опрашују различите врсте биљака, доприносе здрављу екосистема и безбедности хране.

У Србији постоји низ негативних појава који угрожавају опстанак опрашивача: уништавање станишта, интензивна пољопривреда, прекомерна употреба пестицида, климатске промене, као и појава инвазивних врста, патогена и паразита.

Због свега овога, потребно је проширити законску регулативу тако да она обухвати све инсекте опрашиваче у Србији, уместо да се односи само на медоносну пчелу.

Кроз пројекат „Буди пријатељ природи“ који спроводи ORCA у партнерству са Фондацијом „Јелена Шантић“, а финансира Европска унија, развијене су препоруке за унапређење политика и прописа у области заштите опрашивача у Србији.

Фото: Pixabay, ilustracija

Препоруке је развила мрежа реномираних стручњака са Универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу и немачке Федералне агенције за заштиту природе, а на основу спроведеног еколошког истраживања.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести