Корона криза повећала пољопривредни извоз Аустрије

БЕЧ: Корона вирус криза повећала је извоз пољопривредних и прехрамбених производа из Аустрије у првој половини ове године, док је увоз умерено порастао.
austrija
Фото: pixabay.com

Извоз је, у поређењу са истим периодом прошле године, порастао за четири одсто на 6,329 милијарди ева, док је увоз порастао за један одсто на 6,334 милијарди евра.

Тиме је Аустрија први пут скоро постигла уравнотежен трговински биланс у овој области, са задовољством констатовао је шеф " АМА " Михаел Блас.

Расту извоза посебно је допринела већа потражња за аустријским производима у Немачкој, пре свега млечних производа, воћа, брашна, пецива и житарица.

Истовремено је дошло до смањења извоза говеђег меса у Немачку, али је скочио извоз свињетине.

Немачка је са уделом од 36 одсто у укупном пољопривредном и прехрамбеном извозу Аустрије на самом врху листе земаља.

Такође, порастао је и извоз у САД и Азију, иако са ниског нивоа.

Најважнији извозни производи су Ред Бул, млечни производи, воће и поврће, меснати производи, те пецива.

Блас истиче да се због ових бројева не треба посебно радовати, јер се не ради о структурном одрживом развоју, већ о развоју изазваном корона кризом.

Аустријска прехрамбена индустрија са 200 предузећа и 27.000 запослених је, у првих шест месеци, била суочена са великом потражњом, пошто су, на почетку пандемије, правили залихе намирница, што је надокнадило изостанак обрта од астрономије, туризма и хотељера.

Тако је од 9. до 15. марта забележена повећана продаја готових јела за 417,3 одсто, брашна за 377,1 одсто, тестенина за 358,4 процената.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести