КОТРЉАЊЕ РАВНИЦОМ Мобилни соларни панели покрећу вештачку кишу

НОВИ КНЕЖЕВАЦ: У пољопривредном газдинству Шандора Добоа из Новог Кнежевца сада за наводњавање као енергент користе скупу нафту, било је размишљања за преоријентацију на електричну енергију, јер у близини постоји далековод.
1
Фото: Dnevnik.rs

Међутим, када су у Електродистрибуцији предочили да треба да сами финансирају трафо станицу и инсталирање подземног кабла, што би износило скоро седам милиона динара, показало се да је прескупо. Због тога размишљају о набавци и примени мобилне јединице са соларним панелима, као практичном и економичном ре­шењу.

- Рад пумпи за наводњавање које покрећемо нафтом јако пуно кошта, а са друге стране то је и доста компликован систем тако да има доста кварова и доста застоја, трчкарања у току ноћи и поправки. Због тога увиђамо да би са коришћењем мобилне јединице са соларним панелима било једноставаније; када се укључи и ради на сучеву енергију, такорећи без трошкова - каже Добо.

Шандор Добо и његови синови обрађују доста велике површине, од којих 70 катастарских јутара могу да наваодњавају. За разлику од садашњег система који користе, мобилна јединица са соларним панелима, како вели Добо, била би боље решење, због могућности да се соларни извор енергије за покретање пумпи за воду премешта с једне на другу њиву, што би олакшало рад, а такође има смисла и због плодореда. Добо указује да су ефекти наводњавања евидентни не само код повртарских и дургих интензивних култура, него и у ра­тарству, јер на северу Баната где јесенас није било кише, па на време нису могли на време да никну пшеница и уљана репица, само једно заливање усева дало би резултате.

Фото: Dnevnik.rs

Соларни панели за пумпе за наводњавање нису новост, али мобилни соларне јединице са панелима инсталираним на приколици од пре три године је у програму предузећа “Alu Markom-com” ДОО у Госпођинцима. Представљени су на овогодишњем Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, а за пољопривредна газ­динства из Новог Кнежевца, Кањиже и околине, презентација је приређена на њиви Шандора Добоа.  За разлику од стацио­нар­них соларних панела, постављених и трајно забетонираних на једном месту, мобилне јединице за наводњавање могу да се премештају са једне на другу њиву.  Имајући у виду потребе пољопривредних газдинстава која се баве повртарством, ратарством, воћарством и другим видовима производње, у предузећу “Alu Markom-com” су дошли на идеју да направе мобилни систем са панелима инсталираним на приколицу носивости осам тона из програма “Дубрава”. Тако сада у понуди имају три типа мобилне јединице различите снаге, за рад система за наводњавање искоришћевањем сунчеве енергије.

Саветник у фирми “Alu Markom-com” Драган Марковић објашњава да праве мобилне јединице са соларним панелима које дају енергију за покретање пумпи снаге четири, 7,5 и 15 киловата, али да сада имају изазов на прављењу мобилне јединице снаге 22 киловата, за коју верује да ће такође наћи решење.

- Значајно је да смо напрваили мобилну јединицу са соларним колекторима инсталираним на приколици која може да се региструје, која има све перформансе приколице са техничким прегледом, регистрационим листом и другим појединостима, тако да може да учествује у јавном саобраћају. Приликом куповине на кредит не мора да се ставља хипотека на другу имовину пољопривредног газдинства, или на земљиште, него ова мобилна јеидница сама за себе служи као залог свим кредиторским кућама. Велико интересовање је показала “Про кредит банка” да стави у свој портфолио, са грејс периодом од годину дана и роком отплате на пет година. Потенцијал нашег производа је препознала и Покрајинска влада, а надамо се да ће и на републичком нивоу бити могуће субвенције, код инвестиција за системе за наводњавање за повраћаја 60 посто средстава - објашњава Марковић. 

Он преодчава да ови уређаји нису скупи, јер им је цена у зависности од инсталисане снаге соларних колектора од 7.000 до 27.000 евра плус ПДВ, а све рачунице казују да је код коришћења мобилне јединице са соларним колекторима - исплативост за годину дана!


Јединствени уређај у Европи

Мобилне јединице са соларним колекторима на приколици се већ примењују у Госпођинцима, месту познатом по повртарству. Овакве мобилне системе тржишту једино је понудило предузеће “Alu Markom-com”, не постоје ни код нас ни у Европи. Добру сарадњу предузеће из Госпођинаца има са партнерима из Хрватске и Немачке, а на недавном Новосадском сајму мобилне јединице са соларним колекторима привукле су пажњу потенцијалних купаца из више земаља. Предност њиховог коришћења је што је њихова набавка практично исплатива за годину дана.   


- Пумпе које покрећу трактори или генератори изискују велике трошкове, а наш уређај једном кад се набави више трошка нема, сем за превоз приколице до места где се користи. Рецимо за рад генератора јачине 7,5 киловата дневни трошки за нафту сада је преко 100 евра. Значи, рачуница је врло једноставна, ако се залива 120 дана уз трошак од 100 евра, толико буквално кошта систем и улагање у њега је исплативо за период од четири месеца колико се користи за наводњавање, а поред тога осам месеци још има могућности да се користи гратис за друге потребе у газдинству. 

Фото: Dnevnik.rs

После сезоне заливања власник спекује уређаје на при­колицу, врати је кући и може да користи за пластеник или на сточној фарми, за шта је потребно само да се стави зимски претварач и у зависности колико има сунца уређај даје одређену количину енергије, тако да уређај прак­тично може да ради свих 12 месеци у години. Додатних трошкова нема, сем да се вози приколица. Уређаји су инста­ли­ра­ни на осмотонци из “Дубра­виног” програма, са на­шим панелима, претварачима, инверторима и свим прила­гођа­вањима што се тиче статике, тако да мислим да смо направи­ли сјајан производ - уверава Марковић, напомињући да прои­зво­ђач даје гаранцију до 30 годи­на за соларне панеле, а за претвараче и инверторе пет година.    

Текст и фото: Милорад Митровић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести