Кренула берба грожђа: Биће вина да се буре препуни

НОВИ САД: Виноградари на Фрушкој гори увелико беру грожђе, а род  ће бити осам тона по хектару ,колико је отприлике убрано и лане.
grozdje, Đ. Radivojević
Фото: Ђ. Радивојевић

– Година је била погодна за виноградарство - каже за „Дневник“ председник Удружења произвођача грожђа и вина са ознаком географског порекла „Сремски реон - Фрушка гора” Гордан Башић. - Ниједна сорта није подбацила, чак очекујемо и да ће грожђе бити и квалитетније него прошле године. Дуги сунчани дани су годили виновој лози.

Башић наводи да би винари у Удружењу произвођача грожђа и вина са ознаком географског порекла „Сремски реон –Фрушка гора” требало да произведу око 2,7 милиона литара вина. - Лане је за неколико процената било произведено мање вина, а ове ће бити више, пошто су у, међувремену, стасали нови засади винове лозе од којих се сада може производити вино .

Највећи број чланова удружења, истиче, има само винске сорте грожђа па ће вино бити направљено од целокупног рода.

Уколико се догоди да неки винар има вишак грожђа, то ће огласити преко удружења и онда ће купац и продавац склопити уговор на обострану корист.

Удружење, истиче Башић, има близу стотину чланова, од којих је 62 регистовало винарије, а остали се баве, за сада, само производњом грожђа.

Башић спомиње и податак из 2012. године када је према попису пољопривреде забележено да је под виноградима на Фрушкој гори 2.100 хектра под виновом лозом.


Из 400 винарија 30 милиона литара вина

Елаборат о производњи грожђа и вина са ознаком географског порекла „Сремски регион – Срем” усвојило је прошле године Министарство за пољопривреду, водопривреду и шумарство. У нашој земљи има 13 рејонских удружења окупљених у Савез винара и виноградара Србије, од којих је осам урадило Елаборат о заштити географског порекла.

Тренутно имамо регистрованих око 400 винарија, а према званичној статистици вишегодишњи просек производње вина је 30 милиона литара.


- Податак више није веродостојан. За десетак година доста је винограда нестало, а, са друге стране, има пуно примера да су подигнути нови засади винове лозе.

Наш саговорник истиче да винари нису успели да продају лањско вино због специфичних економских услова насталих као последица пандемије изазване вирусом ковид–19. - Они који су били близу туристичким центрима су задовољни продајом, док остали нису имали могућност да на тај начин продају вино. Део вина је продаван посредством ХОРЕСА, али пошто су ресторани радили са ограниченим радним временом и та продаја је била мања. Добар део винара своја вина продаје у великом трговинским ланцима.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести