Млеко за сада неће поскупети, произвођачи: У губитку смо

БЕОГРАД: „Млеко у Србији за сада није поскупело, али је неопходно да се преговора са откупљивачима, јер субвенције државе нису довољне”, поручио је данас председник Удружења произвођача млека Србије Васа Џигурски.
mleko, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Он је рекао за ТВ Прва да су произвођачи далеко од екстра профита.

"Било би најбоље да оно што је за генетско унапређење, оде на животињу, а не да покрива наше губитке. Држава је урадила све када је у питању подстицање, али то није довољно", рекао је Џигурски.

Он је навео да произвођачи раде са великим губицима и да је свака улазна ствар поскупела, између 20 и 50 одсто и додао да је млеко 2016. године било 42 динара, док је данас 36 динара.

Горан Ђаковић из Министарства пољопривреде поручио је да је држава дала субвенције за млеко које је за 40 одсто веће, те да је за ову годину опредељено 27 милијарди динара за субвенције за сточарство.

"Ако тако гледамо, млеко је за нас поскупело. Дали смо и 20.000 субвенције за телад, а за следећу годину за сточарство ћемо одвојити већ 32 милијарде динара", рекао је Ђаковић.

Он је нагласио да не види разлога се да се диже паника око цене, као и да држава подстиче пољопривреднике да производе и добију млеко по пристојној цени.

Брокер Бранислав Јоргић рекао је да су инпути за производњу сточне хране и млека порасли, што каже, повећава трошкове самих произвођача.

"Мислим да су битни и трендови, и у будућности цена прехрамбених производа ће расти или у најмању руку неће падати", истакао је Јоргић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести