Мраз одложио пролећну сетву и обрао кајсије

Хладно време и мразеве претходних дана одложили су сетву и паправили штету на раним сортама воћа.
setva
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Јутарњи мразеви унели су немир шта ће бити с воћем, јер је углавном процветало или прецветава. Али угледни стручњак за вочарство проф.др Зоран Кесеровић каже да мразеви нису много оштетили вочке на плантажама, јер минус није био велики, а и зато што се на стаблима цвет почео заметати.

- Велики воћњаци углавном имају антифрост системе или се задимљавају паљењем влажне сламе – казао је проф. др Кесеровић. - Једино је, гледајући низију, у Суботици и Врбасу минус био изнад четири степена, па је на тим подручјима могуће да је воће страдало, али и  тамо има система који штите од мраза.

Страдале су, навео је, ране сорте касија, шљиве и крушке су у фази цветања, па су угрожене, док би трешње и јабуке требало да издрже јутарње мразеве.

Упркос томе што ћуди климе и овог пролећа могу да покваре приносе, проф. др Кесеровић процењује да би ова година у воћарству могла бити једна од најроднијих, после 2013.године.

Пролећна сетва кукуруза требала би током априла да почне и буде завршена, али како се у протеклим данима клима преокренула и постало право зимско време усред пролећа, ратара чекају боље услове за то, питајући се да ли ће стићи да на време обаве сетву, првенствено кукуруза, који се код нас сеје на близу милион хектара, па онда и соје и сунцокрета. Извесно је да ће земљорадници због ниских дневних темература и јутарњег мраза овог пролећа готово истовремено сејати све три примарне пољопривредне културе.

Очекује се да ће уз кукуруз, који ће заузети највећи део обрадивог земљишта, на око милион хектара, соје бити посејано између 240.000 до 250.000 хектара, а сунцокрета од 200.000 до 220.000 хектара.


Семе може да се прехлади

Др Горан Бекавац са новосадског Националног института за ратарство и повртарство каже да се приликом сетве кукуруза не треба гледати у календар, већ осматрати временске прилике.

- Тек када се температура земље на дубини од 7 до 10 сантиметара буде усталила и кретала од десет до 12 степени, може се почети сејати кукуруз.

По његовим речима, бесмислено је сејати кукуруз само зато што се завршава прва декада априла.

- У Мартинцима у Срему већ су посејали кукуруз на око 500 јутара, али ти ратари неће бити у предности у односу на оне који тек треба да крену у посао.

Семе може да се прехлади, наводи овај стручњак,па додаје да ће сигурно ратари који тек треба да крену у посао боље проћи од раноранилаца.

- Гарантујем да ће они који тек треба да крену у сетву имати бољи род од оних који су пожурили.

Бекавац каже да очекује да се сетва кукуруза заврши у наредне две до три седмице, без обзира на то што кукуруза треба посејати на, како се очекује, безмало милион хектара.


Шећерна репа је посејана у марту и оним пољопривредницима који су индустријску биљку посејали у првим мартовским данима, већ је никла. Јутарњи мраз и ниске дневне температуре, стучњаци и ратари кажу, не шкоде усеву и наводе да је март био добар да се репа посеје како треба.

Тек се од недеље очекује да време буде наклоњено за сетву кукуруза. Хладно време је само посао одложило, али то никако не значи да се са сетвом касни.

Ратари у околини Новог Сада јуче су били на њивама и припремали земљу за сетву. Владимир Франциста из Кисача рекао је да је почео да припрема оранице за сетву кукуруза и соје, па је бацао вештак, да би од недеље кренуо у сетву.

– Да би сетва била здрава, потребно је да се земља угреје, јер не вреди семе спуштати у хладно земљиште – казао је Франциста.

И на северу покрајине јуче је било радно на њивама. Радиле су се предсетвене припреме, премда, по речима земљорадника из Суботице Мирослава Киша, има њива на којима је већ посејан кукуруз.

– Довољно је само да један земљорадник крене у сетву, па да већ у наредним данима и остали почну да сеју – казао је Киш. – Не зна се шта је боље, пре или касније посејати, јер под отвореним небом ризик увек постоји. Ратари се боје суше и зато не гледају датуме, већ каква је клима, а крајем марта било је услова да се посеје кукуруз и соја.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести