На северу Војводине све више се саде дуње

Лепо јесење време прилика је за садњу воћа, мада се оно може садити подједнако и у пролеће, и на плантажама и на окућницама.
w
Фото: pixabay.com

Цене садница зависе од воћне врсте, али углавном се крећу од 300 динара па навише. За расаднике јесен није била баш најбоља због кишних новембарских дана. Требало је, кажу, чекати док се земљиште просуши или листови на гранама садница отпадну, како би се лако вадиле из земље јер никако то не треба чинити на силу. Зато су били претрпани послом. У кратком року требало је одговорити на мнобројне поруџбине па је било и кашњења у испорукама и одустајања купаца од већ порученог садног материјала. Домаће тржиште, наводе, углавном је добро снабдевано за овдашње потребе. Свака сезона је каректеристична по нечему, али је цена воћа та која одређује које ће се саднице више куповати.

У Центру за расадничарство у Шапцу Милош Павловић каже да ове јесени иде добро продаја садница крушака, вишања и лешника, а мање јабука и шљива. - За јабукама је тржиште већ презасићено, пошто се ова воћна врста у протеклих деценију и по највише садила и на плантажама и на окућницама. Док је код шљиве необично што се ове јесени слабије купује јер је година у погледу цене била добра, и свеже и суве.

Атила из расадника “Пургел” у Кањижи додаје да се на северу земље тешко могу продати саднице кајсија јер због мраза у низији измрзавају и тешко их је запатити: Он каже да опада потражња за облачинским вишњама, које су се лане више куповале, али и да у равници расте потражња за дуњама.

- Вероватно што је на овом подневљу дуња од давнина била присутна у воћњацима и окућницама и сада, после неколико деценија запостављености, поново добија своје место - каже Пургел. - Од дуње се у преради добија ракија, и сок, и пекмез, и компот и добро позната у домаћинствима посластица китникез, па наведене прерађевине и укућној и индустријској преради доприносе да саднице дуња буду све траженије.

По речима Владислава Шевара из расадника “Шевар”, цена воћа одређује куповину садног материјала, а пошто су малине и купине ове године имале одличну цену у расдника “Шевар” те саднице су и најтраженије. За остале воћне врсте потражња је уобичајена као и сваке године.

- За хобисте који воле да у окућници имају воће ретко заступљено на овим просторима, ове сезоне најинтересантнија је била јапанска јабука каки, која може да издржи температуру и испод 20 степени - каже Владислав Шевар и додаје да се ова врста јабука почиње ширити и на већим површинама јер за сада два воћњака у ширем делу земље имају 200 до 300 каки јабуке.

Фото: pixabay.com

Саднице куповати с декларацијом

Професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду Ненад Магазин каже да се предности јесење садње огледају у томе што се биљке боље примају, током зиме образује јачи коренов систем па самим тим и брже расту у првим годинама развоја.

- Воће се током јесени може садити све док се температура не спусти испод нуле, док земља није замрзнута. За садњу није добро када је земља сувише влажна. Пре полагања садница у земљу површину треба припремити, а то подразумева чишћење и равнања земљишта, плитку обраду, мериоративно ђубрење и равнање након припреме. Професор Магазин наглашава да саднице треба куповати у професионалним расдницима са декларацијом.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести