Недимовић: Хране довољно, ускоро конкурси за ратаре и сточаре

БЕОГРАД: Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да ће хране бити довољно упркос суши и да ће земља бити "у плусу и те како" јер је ове године цена кукуруза већа него прошле године.
Ministar Branislav Nedimović u obilasku sela somborskog atara Foto: Dnevnik.rs
Фото: Министар Бранислав Недимовић у обиласку села сомборског атара Фото: Дневник.рс

Навео је да ће принос кукуруза бити мањи због екстремно високих температура у јулу и недовољно кише.

"Имаћамо шест тона по хектару. Више од милион хектара је посејано, биће доста за Србију, биће и за извоз", рекао је министар пољопривреде за РТС.

Додао је да ће ове године моћи више да се заради јер су цене више. "Бићемо у плусу што се тиче новца и те како", нагласио је Недимовић.

Када је реч о конкурсу из ИПАРД програма, министар каже да је намењен сваком газдинству које жели да "пређе из нивоа 1 у ниво 2 видео-игре зване пољопривреда".

"Максимално је поврат 700.000 евра, за млекарство милион евра. То су јако важне ствари, тиме се дижете из сировине и идете у полупроизвод и производ", наводи министар.

Додаје да је за конкурс за воћаре и повртаре, који је спроведен у сарадњи са Светском банком, било 2.400 захтева, од којих се 90 одсто њих односило на тракторе.

Резултати конкурса биће објављени за две-три недеље, каже министар и подсећа да су услови конкурса били "јако лепи" - 50 одсто грант, 40 одсто кредит и 10 одсто учешће.

Новац ће, према његовим речима, добити око 700-800 људи.

"Највећи број захтева је из Златиборског округа, Јабланичког, где се ради воће и поврће, са новом механизацијом је и већи квалитет", наводи Недимовић и додаје да ће новац бити исплаћен следећег месеца, као и да се ускоро очекује нови конкурс за ратаре и сточаре.

Говорећи о произвођачима млека који су у великом губитку због скока цене житарица, Недимовић је рекао да ће у наредним данима бити донета одлука о повећању премије за млеко, са седам на 10 динара.

"То је једна од мера, остало наредних дана. Видећемо како ће то све да иде. Само Србија има довољно млека у окружењу, све остале земље немају довољно млека и то је наша шанса. Кад се нешто појави као проблем, ако имате довољно памети можете то да претворите из 0:1 у 2:1, из двојке у кеца, и надам се да ћемо то урадити у сектору млекарства", рекао Недимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести