Недимовић: Српска говедина и на кинеском тржишту

БЕОГРАД: „Осим турског тржишта, већ три недеље говеђе месо из Србије се извози у Кину, а у току недеље долази још једна кинеска компанија која је заинтерсована за нове количине српске говедине, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Meso govedje/Arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

Министар је истакао да је питање које се сада поставља "да ли Србија има довољно говедине за извоз" и додао да се сточни фонд у нашој земљи шири, најављујући да ће почетком следећег месеца у Бачкој Тополи бити отворена једна од највећих фарми говедине у земљи са 3.000 говеда.

"Француска и Велика Британија труде се већ 30 година да своју говедину извозе на тржиште Кине и не успевају. Ми смо то успели радом од годину и по дана", рекао је Недимовић за ТВ Пинк.

Према његовим речима, Србија мора да тражи нова тржишта, јер, објашнајва, ако је лоша цена на тржишту ЕУ, увек ће моћи своје производе да понуди неким другим тржиштима.

С обзиром на спекулације да према Поглављу 12 пољопривредници неће моћи да наставе са традиционалном производњом ајвара, киселог купуса или ракије, Недимовић је рекао да су то "приче којима се већ 10 година народ плаши Европском унијом".

"Пољопривредници ће моћи да производе за своје потребе, али постоје алати и начини за то, и на томе мора да се ради. Имате могућност да означите робу географским пореклом, како конкуренција не би злоупотребљавала та имена. С друге стране, постојаће одређене количине које ће домаћин моћи да производи и то ћемо у преговорима са ЕУ да исходујемо за наше произовђаче", навео је Недимовић.

Додао је да традиција у тој производњи неће бити нарушена, као и да ће количина бити задовољавајућа за просечног домаћина.

Недимовић је још једном демантовао вест да се комапнија "Фереро" повлачи из Србије и рекао да не само да се не повлачи, већ жели да прошири своје капацитете.

"Рекли су ми да је лешник који се производи у Србији квалитетнији него у другим просторима, и да не планирају само да се задрже, већи да прошире количине", подвукао је Недимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести