Недимовић: Важно обучити пољопривреднике како да конкуришу

- Пољопривредници недовољно конкуришу за мере државне подршке пољопривреди - рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић приликом посете Банатском Брестовцу и Панчеву и најавио да ће Министарство финансирати електрификацију дела поља.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović Foto: F. Bakić
Фото: Министар пољопривреде Бранислав Недимовић Фото: Ф. Бакић  

У разговору с пољопривредницима у Банатском Брестовцу, где је свега двоје од њих 15 конкурисало за државне мере подршке, Недимовић је нагласио да је неопходно више радити на едукацији.

- То кажем свима, ако не купиш тикет, не можеш добити на лоту, ако не конкуришеш нема ни субвенција - рекао је он. - Направићемо у Панчеву велику радионицу за све мере које даје Министарство пољопривреде. Да покушамо људе додатно да обучимо, да знају шта могу да користе од мера и како да за њих конкуришу.

Банатски Брестовац је место познато по гајењу паприке, па се разговарало и о манифестацији “Паприкијада”, као и електрификацији поља.


Значајне државне мере подршке

Министар Бранислав Недимовић разгварао је и с пољопривредником из Панчева Вукашином Ристићем који је конкурисао за све мере подршке и на тај начин набавио механизацију.

- Значај државних мера подршке за набавку агротехнике је и те како велик јер сам ја гро механизације купио преко конкурса - три трактора, прскалице и сејалице за жито и кукуруз и приколице  - рекао је Ристић.


- Електрификација је код повртара и воћара најважнија. Без струје се пуно новца троши за пумпе за наводњавање. Договорио сам се са градоначелником,  ако дефинишу обухват реона, министарство ће обезбедити 100 посто новца за електрификацију у Банатском Брестовцу за онај део  атара који они кажу - рекао је Недимовић.

Покрајински скретар за пољопривреду Чедомир Божић рекао је да је у јуну започела изградња радарског центра Самош који ће покривати Банатски Брестовац, као и Панчево и додао да ће Банатски Брестовац од града бити брањен из правца Иванова, Долова и Старчева.

Градоначелник Панчева Александар Стевановић је оценио да је посета министра изузетно добар корак битна јер су пољопривредници у Банатском Брестовцу добили информације као да унапреде производњу, а министар  лично одговарао на недоумице пољопривредника.

З. Д.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести