Недимовић:Без прехрамбене индустрије нема ни аграра

БЕОГРАД: Без развијања прехрамбене индустрије нећемо моћи да развијемо ни пољопривреду, изјавио је данас министар пољопривреде Бранислав Недимовић и додао да је над сектором прехрамбене индустрије учињен највећи геноцид након двехиљадите године.
Branislav Nedimovic/Tanjug
Фото: Tanjug

Недимовић је казао да је то део привреде Србије који је највише девастиран, те да једино један део млинско-пекарске индустрије и прераде семена, није унакажен, као све остало.

"Не може ниједна земља да се развија, ниједна привреда не може да се развија без прехрамбене индустрије и отворених тржишта на које можете да извозите своје примарне производе или производе прехрамбене индустрије", рекао је Недимовић у Скупштини Србије у делу седнице на којем министри одговарају на посланичка питања.

Како је навео, мора да се развије и прерада воћа, поврћа и житарица, јер без тога нема ни развоја, а у БДП је потребно веће учешће прехрамбене индустрије.

"Поред финансијске подршке Владе Србије, нама је потребно отварање страних тржишта и зато смо кренули са отварањем турског тржишта, а 14. априла у Србију долазе инспектори из агенције ЕСМА, који ће радити контролу српских прерађивачких капацитета у сектору меса да отворимо крајем маја тржиште Голског залива", казао је Недимовић.

Говорећи о буџету за пољопривреду ове године, Недимовић је казао да он износи 54 милијарде динара, што је у сваком случају више од 18, 19 милиона, што је био случај пре десетак година.

Каже да је јако важно на ово подсећати, јер се врло често спомиње, а и јуче је чуо од наводних стручњака да су много мање субвенције него што су биле пре 10 година.

"Можда су мање у оном делу у којем се односе на хектаре, али немојтре заборавити да је тада један од министара пољопривреде увео субвенције од 12.000 и 14.000 динара и није исплатио све субвенције, па смо добили 59.000 тужбених захтева, које смо морали да платимо", наводи министар.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести