Није забележена афричка куга свиња у Банату

КИКИНДА: Савет Севернобанатског управног округа у Кикинди бавио се појавом афричке куге свиња и формирањем Регионалног центра за праћење ове болести, као и обавезама локалних самоуправа у циљу спречавања њеног ширења.
svinje pixabay
Фото: pixabay.com

На подручју средњег и северног Баната нема пријављених случајева афричке куге свиња, саопштио је епизоотиолог Ветеринарског специјалистичког института Зрењанин Ђорђе Јанку.

– Ради се активан надзор, те се свако угинуће животиње, које може да се доведе у везу са афричком кугом свиња, аутоматски шаље у Научни институт за ветерину у Новом Саду, где се одмах раде анализе. Имали смо досад неколико сумњи, али налази нису били позитивни. С обзиром на то да су клинички симптоми неспецифични, болест креће врло подмукло и лагано напредује, апеловао бих на све држаоце свиња да, у случају да им се животиње разболе, да неће да једу или имају неке промене на кожи, обавезно обавесте ветеринарску службу – рекао је Јанку.

Начелник Свернобанатског округа, Никола Лукач, рекао је да је само било питање када ће се ова болест појавити и у нашој земљи.

– Захваљујући добрим биосигурносним мерама, Министарство и Управа за ветерину интензивно су радили на брзом откривању и контролама, као и на едукацији држаоца свиња. На територији Севернобанатског округа нема појаве ове болести, као ни сумње да ће афричка куга свиња доћи код нас – рекао је Лукач.

Регионалне центре за праћење ове болести осим Ветеринарске инспекције, чине и ветеринарске станице и службе, органи локалне самоуправе, начелник Округа, као и јавна и комунална предузећа. Предузимају се све превентивне мере, како би се спречила појава ове болести у Севернобанатском управном округу.     

М. Мр.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести