На Сајму одржан Први међународни дан воћара

Међународни дан воћара, који је данас одржан први пут, у оквиру овогодишњег Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, окупио је воћаре из целе Србије, представнике воћарских задруга, науке и струке, домаће стручњаке и светске експерте у производњи воћа из Италије.
Vuk Radojevic/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство др Вук Радојевић је у име организатора, истакао да је намера да овај дан прерасте у традиционалан догађај у наредном периоду, јер воћарска производња која је у успону код нас то заслужује.

“Воћарска производња код нас има тенденцију раста и развоја, јер се многи млади пољопривредници одлучују за ову производну грану. За њен успон заслужна је и примена модерне информационе технологије, као и савремене опреме”, истакао је Радојевић и нагласио да је ресорни секретаријат чврсто опредељен, да кроз мере аграрне политике на покрајинском нивоу, у наредном периоду подржи интензивне линије пољопривредне производње где спада и воћарство.

Радојевић је, говорећи о мерама подршке Секретаријата, којим се додатно подржава воћарство, подсетио да је за непуне три године Покрајински секретаријат за пољопривреду субвенционисао и, заједно са пољопривредницима, инвестирао у противградну заштиту преко 1,3 милијарде динара,што је допринело да сада под противградним мрежама имамо нових преко 900 хектара засада, док је у системе за наводњавње инвестирано 2,7 милијарди динара, те сада под системима за наводњавање имамо нових преко 16.000 хектара.

Покрајински секретар за пољопривреду је указао и на значај стартап програма, као изузетно значајну меру, у оквиру које су се многи млади пољопривредници одлучили за започињање воћарске производње која, како је ресорни секретар нагласио, има приоритет у односу на оне мање интензивне линије пољопривредне производње.

Радојевић је поручио да данашњи скуп воћара у Новом Саду треба искористити на најбољи начин за размену информација и искустава, јер су се на једном месту окупили и произвођачи, воћарске задруге и представници науке и струке из земље и иностранства, као и представници државних органа.

Организатори ове значајне манифестације су Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, ревија „Добро јутро“, која излази у оквиру „Дневника“ АД и Новосадски сајам. Повод да организују Дан воћара, како су данас још једном потврдили, јесте жеља да се допринесе развоју воћарске производње, која у нашој земљи бележи озбиљан успон, али и како би на основу разговора са произвођачима воћа дошло до најбољих решења за унапређивање овог производног сектора у нашој држави.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести