Пивски јечам добацује и до 8,8 тона по хектару

На огледним пољима новосадског Института за ратарство и повртарство јуче око поднева кренула је жетва јечма.
Žetva ječma/S. Šušnjević
Фото: С. Шушњевић/ Комбајн јуче у пољима новосадског Института за ратарство и повртарство

Стручњаци тог института већ годинама први започињу жетву озимих култура на огледним пољима најављујући предстојећу жетву, прво јечма, а онда и пшенице. Очекује се да ће од недеље, у зависности од тога, шта ће преовладати – киша или сунце – жетву јечма почети ратари широм земље. На њивама се још понегде зелене класови јечма па уколико киша престане а сунце упече, жетва би требало да крене за пет-шест дана, док је за жетву пшенице потребно који дан више. 

По речима др Владимира Аћина с Института за ратарство и повртарство, има примера да је на неким њивама јечам већ овршен, али да су то појединачни случајеви јер је зрно још влажно због велике кише која је неуморно падала протеклих дана.

– Добили смо информацију да је пољопривредник Нандор Ковач из Бечеја на 20 хектара већ завршио жетву пивског јечма, домаће сорте, и добио принос од 8,8 тона то хектару – казао је др Аћин. – То је, иначе, добар род, а поготово у овој временски неповољној години, који је постигнут захваљујући потпуној примени агротехнике. О томе колико ће ове године бити јечма, др Аћин каже да је незахвално говорити јер је то условљено климатским условима, али је извесно да ће род бити шаролик од региона до региона.


Цене на берзи

Откупна цена ће бити позната у току жетве јер се она формира после процене рода јечма у Румунији, Бугарској и другим земљама региона.

На берзама у Европи тренутно се сточни јечам продаје по 170 до 217 евра тона, а пивски од 226 до 228 евра по тони.


Јечма је ове године посејано на близу 100.000 хектара, од тога безмало половина на подручју Војводине – мало више од 42.000 хектара. Колико ће коштати овогодишњи род јечма, још се не зна.

Подсећамо, јесенас смо, по подацима „Жита Србије”, посејали пшенице на 570.000 хектара. У сетви 2017, каже исти извор, пшенице смо имали на  660.000 хектара и добили 3,3 милиона тона хлебног зрна, а просечан принос по хектару био је пет тона.

Директор „Жита Србије” Вукосав Саковић каже да се очекује да принос ове жетве буде мањи него лане, и да ће се кретати око 4,5 тоне по хектару.

– Наша земља би требало да у жетви пшенице 2019. године добије око 2,5 милиона тона хлебног зрна, од којих ће милион тона бити за инотржиште – казао је Саковић.

Говорећи о почетку жетве, навео је да би вршидба пшенице требало да крене око 1. јула, а уколико се настави кишно време, комбајни би требало да уђу у њиве за неколико дана касније, око 5. јула.

– Квалитетет и количина зрна на свакој њиви зависиће од примене агротехнике, и то ратари знају – подвукао је Саковић.

Колико ће коштати пшеница у сетви 2019. још није познато.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести