Почела жетва пшенице у Војводини

Жетва пшенице на војвођанским пољима је почела. Додуше, не у пуној мери, али је ипак уласком комбајна на њиве означен почетак овогодишње жетве.
 Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu prvi je započeo žetvu pšenice na oglednim poljima Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду први је започео жетву пшенице на огледним пољима Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

Као и сваког лета Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду први је започео жетву пшенице на огледним пољима, а стручњаци Института забележили су и почетак жетве у Торнику у општини Житиште. На индивидуалној парцели у Торнику принос је, по речима др Владимира Аћина, према проценама око 6,5 тона пшенице по хектару, а проценат влажности зрна 13.

– То није лош принос за ову годину узимајући у обзир да је пшеница касно никла због велике суше током јесени, а потом и обилних киша све до недавно – истакао је др Аћин, указујући да очекује да ће током викенда, уколико киша не поквари планове, жетва кренути пуним интезитетом.

Предвиђа се да ће година бити солидна   а просечан принос по хектару биће око 4,5 тоне (Вукосав Саковић)

Сви се надају да се неће поновити лањска година када се жетва отегла више седмица због честих киша. Ове године род ће се убирати с 570.000 хектара, што је површина на којој  је пшеница јесенас посејана. У односу на  2017. годину, прошле јесени пшеница је посејана на око 90.000 хектара мање. - Предвиђа се да ће ова година бити солидна и да ће просечан принос по хектару бити око 4,5 тоне - каже директор  “Жита Србије”  Вукосав Саковић, указујући да би укупан овогодишњи принос требало да буде око 2,5 милиона тона пшенице.

Да подсетимо, прошле године је са 660.000 хектара под пшеницом  добијено 3,3 милиона тона, уз просечан принос од пет тона по хектару.   – За наше потребе довољно је 1,5 милиона тона пшенице, па ћемо  остатак од овогодишњег рода продати. Прошле године извезли смо 1,1 милион тона жита и брашна на страна тржишта - предочио је Саковић.

З. Делић

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести