Почео 88. Међународни пољопривредни сајам

Заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је свечаном отварању 88. Међународног пољопривредног сајма, 53. Међународног сајма лова и риболова и Сајма екологије који се одржавају од 18. до 24. септембра, на Новосадском сајму.
f
Фото: Град Нови Сад

Манифестацију је отворила министарка трговине туризма и телекомуникација Татјана Матић, а присутнима су се обратили и председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, амбасадор Чешке Републике Њ.Е Томаш Kухта и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Поздрављајући присутне заменик градоначелника Милан Ђурић је изразио задовољство што су након паузе изазване пандемијом корона вируса хале Новосадског сајма поново испуњене штандовима излагача.

- Сајамска индустрија је једна од највише погођених у претходне две године, и радили смо много да наставимо тамо где смо стали. Новосадски сајам је уложио велике напоре да у времену пандемије, прилагоди своје пословање и драго ми је што су успели у томе. Није могуће променити концепт редовног сајма, навикли смо да ту манифестацију посетимо лично и да је на тај начин доживимо. Зато се данас посебно радујем што смо се овде окупили, што имамо велики број страних излагача, што су домаћи излагачи све присутнији јер је то је знак да привреда и пољопривреда не посустају услед негативних последица пандемије – изјавио је Милан Ђурић и позвао госте Сајма да посете штанд Града у Мастер хали - Осим што снажно подржава организацију Пољопривредног сајма, Град Нови Сад, из године у годину повећава средства у буџету намењена за помоћ и подршку пољопривредницима, произвођачима хране, органских производа, производа са заштићеним географским пореклом, а значајно помаже и наше младе пољопривреднике, прерађиваче хране, као и удружења из области пољопривреде.

Фото: Град Нови Сад

Пољопривредни сајам, Сајам лова и риболова и Сајам екологије одржавају се уз дозволу Кризног штаба и поштовање епидемиолошких мера, а примаће вакцинисане и невакцинисане посетиоце. Вакцинисани ће приликом уласка приказивати Дигитални зелени сертификат - потврду о вакцинацији. Они који нису вакцинисани у круг Сајма могу да уђу уз Дигитални зелени сертификат - потврду о прележаном ковиду- 19, негативан ПЦР тест или негативан антигенски тест који неће бити додатно наплаћиван.

На отвореном и затвореном сајамском простору наступиће излагачи из 17 земаља, који ће представити најзначајније производе из области аграра, те области лова и риболова. Земља партнер овогодишњег Пољопривредног сајма је Република Чешка, а посетиоци ће имати прилику да се сретну и са привредницима из Италије, Холандије, Мађарске, Шпаније, Босне и Херцеговине, Белорусије, Пољске и Русије. Kапије Новосадског сајма отворене су од 18. до 24. септембра, од 9 до 19 часова.

Матић: Следеће године очекујемо најуспешнији Сајам пољопривреде

Пољопривреда и прехрамбена индустрија у БДП-у Србије има огроман удео и у складу са тим одржавање овог Сајма је изузетно значајно, пре свега yа пољопривредне и прехрамбене произвођаће у Србији, рекла је министарка Татјана Матић на отварању 88. међународног пољопривредног сајма, 53. Међународног сајма лова и риболова и Сајма екологије у Новом Саду.

Фото: Р. Хаџић/Татјана Матић

Министарка трговине, туризма и телекомуникација додала је да упркос пандемији постоји велико интересовање, и да одазив високог нивоа званица враћа наду да ће следеће године по броју излагаћа, али и земљама који ће бити гости, бити можда чак и најуспешнији Сајам до сада.

Новосадски сајам ове године окупља мале произвођаче и велике компаније из 17 земаља, од 18. до 24. септембра, има више од 800 учесника, а поред домаћих излагача, земље учеснице су Италија, Холандија, Шпанија, Мађарска, БИХ, Белорусија, Пољска и Русија, док је овогодишња земља партнер Чешка Република.

“Желим пре свега да се захвалим управи Сајма и излагачима из 17 земаља, готово 800, смогли су снаге да у овим ипак неповољним условима када се суочавамо са ковидом дођу и приказу своје производе, своја достигнућа и надам се великом броју нових уговора. Већ кроз субвенције у понедељак биће подела нових уговора за набавку најсавременије механизације” казао је Игор Мировић, председник Владе АП Војводине, који је посебну захвалност изразио Чешкој као једној од најразвијенијих пољопривредних земаља и са великом индустријском традицијом која је ове године земља партнер.

Фото: Р. Хаџић/Игор Мировић

Додао је да је присутна и Република Српска са својим компанијама и друге бројне друге земље.

Отварању овогодишњег сајма присуствовали су и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић, амбасадор Чешке Републике Њ.Е. Томаш Кухта и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић који су изразили подршку одржавању ове манифестације.

Посетиоце је поздравио и амбашадор републике Чешке Републике Томаш Кухта који је рекао да му је драго да Чешка може у овим тешким временима бити земља партнер, те да ће се на Сајму представити 13 великих фирми, где посетиоци могу да између осталог пробају изворне чешке делиције.

“О сарадњи између Чешке и Србије није потребно да се пуно објашњава, зато што ми већ од времена Аустроугарске смо увек били близу и сарађивали смо, наши стручњаци су увек дошли да сарађују са српским пријатељима и то желимо да се настави и у будућности”, истакао је амбасадор.

Генерални спонзор је Генерали осигурање Србија, а златни спонсор Сајма је компанија Ал Дахра. Одржавање 88. међународног пољопривредног сајма, 53. Међународног сајма лова и риболова и Сајма екологије у Новом Саду реализује се уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Града Новог Сада. Златни пријатељ Сајма лова и риболова су Војводиншуме.

На сајамским приредбама биће одржана и највећа Национална изложба сточарства, са изложбом генетских потенцијала и Дефилеом награђених грла које се одржава под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Ресорно министарство је покровитељ и изложбе органиских производа, производа са ознакама географског порекла, као и ознаком “Српски квалитет” и занатског пива, а стандарни део програма су и изложба пољопривредне механизације, стручне и пословни скупови, презентације и промоције.

Новосадски сајам не наплаћује антигенски тест, а могу га посетити сви који имају Дигитални сертификат, односно потврду о вакцинацији или негативни ПЦР тест.

Капије Новосадског сајма биће отворене од 9 до 19 часова. Појединачне улазнице коштају 600 динара а колективне 400 динара. За пензионере, децу од седам до 12 година, као и за ђаке и студенте у колективним посетама карта кошта 250 динара.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести