Пољопривредници и даље нерадо осигуравају производњу

НОВИ САД: На 44. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду је одржана конференција "Време је за сигурну пољопривреду” коју је организовало Удружење новинара за пољопривреду “Agropress”.
poljoprivreda
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Према речима председника Удружења “ Agropress ” Горана Ђаковића, пољопривредници се и даље нерадо одлучују на осигурање производње.

''''Тешко им је да одвоје динар за осигурање, а без тога ћемо пропасти и то кажем јер сам и сам пољопривредник. Имамо пример малинара и купинара који су ове године имали фантастичну цену и замислите како је онима којима је град све уништио. Да не помињем болести које нападају воће и усеве па немате прихиде. А то је само два или три динара по килограму. На примеру шљиве, то је осам до девет хиљада динара по хектару и заиста нема јефтиније мере него што је осигурање'''', каже Ђаковић.

Представник Дунав осигурања Миодраг Младеновић истакао је податке, за које је навео да су поражавајући.

''''Само 12 до15 одсто од укупно обрадивих површина у Србији је осигурано, а за приватна газдинства је то три одсто и то је поражавајуће. То мора сви заједно да променимо'''', каже Младеновић.

Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде, каже да је држава са своје стране много учинила последњих година како би субвенцијама охрабрила пољопривредника на осигурање своје производње.

''''Ми као министартсво помажемо пољопривреднике да се заштите од непредвидивих временских услова кроз многе видове, као што су субвенције за наводњавање, за набавку противградних мрежа, модернизујемо систем противградне одбране, али и кроз директну финансијску помоћ за осигуравање усева'''', рекао је Махмутовић.

Она се, како је навео, креће од 40, 45, па и до 70 одсто за пет округа,

''''Подстичемо и локалне самоуправе да суфинансирају осигурање како бисмо свели на минимум ризик за пољопривреднке, за њихово добро, али и за грађане као купце'''', рекао је Махмутовић.

Српски пољопривредници уместо да осигурају усеве, кажу аграрни новинари, и даље са зебњом гледају у небо.

''''Прогноза је поуздана за неколико дана, али на дужи рок или сезонски не можемо тачно да предвидимо време, а то је битно за пољопривреднике. Зато морају добро да разумеју поруке, али и то им не вреди много ако нема заштите или нису осигурани'''', каже Недељко Тодоровић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести