Пољопривредницима 37,5 млрд динара подстицаја у 2021.

БЕОГРАД: Министарство пољопривреде ће за подстицаје у овој години определити 37,503 милијарде динара, а у плану је да се уз подршку Светске банке пољопривредницима омогући да конкуришу и кроз посебан програм за набавку основних средстава.
poljoprivreda FB--9063
Фото: F. Bakić

Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић каже за Танјуг да се очекује у априлу позив за ИПАРД средства за тзв. Меру 1 када ће бити расписан позив за механизацију, основна средства, изградњу и све што пољопривредници могу да користе за улагања у имовину.

Истиче да ће ако након тога остане расположивих средстава бити расписан позив и за тракторе и напомиње да су до сада имали два позива.

Петровић напомиње да је до сада било доста заинтересованих за ИПАРД подстицаје када су у питању трактори, као и да је обрада захтева приведена крају.

Каже да је листа због превисе захтева била рангирана и прецизира да је у овом тренутку око 40 захтева стигло за исплату када су у питању трактори из јавног позива број 4, за Меру 1.

Напомиње да су у 2020. години урађена два нова правилника руралног развоја и то за подршку винаријама и за подизање нових засада, као и помоћ дестилеријама.

Подсећа да је до сада исплаћена 41 винарија у вредности од око 500 милиона динара и најављује да ће када заврше са обрадом тих захтева бити расписан позив у другом или трећем кварталу ове године.

До сада су корисници добијали новац унапред и то пре него што заврше инвестицију, каже Петровић.

Ове године је ново то што ће пољоприведници имати учешће од само 10 одсто, каже Петровић.

"Они би поднели захтев Управи за аграрна плаћања, након одобрења 50 одсто подстицаја од пословне банке би тражили кредит од 40 одсто вредности инвестиције, док би њихово учешће било само 10 одсто", појашњава.

Настављамо и у овој годни да реализујемо Меру 1-3, додала је Петровић.

Она напомиње да су жене пођеднако заступљене кроз све правилнике, а добијају одређени број поена уколико су у питању поједини подстицаји.

Када је реч о органској производњи неће се ништа мењати у понуди, очекивања су иста и за ову годину, каже директорка Управе за аграрна плаћања.

 

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести