Пољопривредном факултету испоручен трактор поводом нове академске године

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић посетио је данас Пољопривредни факултет у Новом Саду и студентима и професорима те високошколске установе пожелео успешну школску годину, истичући да је улагање у знање најбоља инвестиција за оне који су одлучили да студирају.
е
Фото: Покрајинска влада

Ресорни секретар је том приликом још поручио бруцошима да је најбољи савет да слушају себе и креирају свој пут, тако што ће искористити ову прилику да стекну драгоцено знање које ће им помоћи да успешно послују  и остваре бољи живот.  

Поводом почетка нове академске године, секретар Божић је у Сремским Карловцима, на огледном имању Института за воћарство и виноградарство, симболично уручио кључеве трактора „кубота М5-092“ декану Пољопривредног факултета Недељку Тици.

Божић је истакао да је овај трактор, чија је укупна вредност 7,5 милиона динара, а чију је набавку Секретаријат за пољопривреду суфинансирао са три милиона динара, намењен унапређивању образовања студената.

Он је навео да је више него задовољан што је Секретаријат био у прилици да помогне Пољопривредном факултету.

„Ово је конкретан вид сарадње, чиме пружамо шансу студентима да уз савремену опрему успешно савладају и практичан део наставе. Пољопривредном факултету су ова средства додељена путем конкурса за финансирање интензивирања коришћења пољопривредног земљишта којим располажу научноистраживачке установе, средње пољопривредне школе и остале средње школе које образују ученике пољопривредне струке ‒ путем набавке опреме. По овом конкурсу су и све пољопривредне школе добиле по два милиона динара за инвестициона улагања. Укупан буџет конкурса је био 23 милиона“, истакао је  секретар Божић и најавио да се овај вид помоћи наставља и у наредној години.

Како је још подсетио, током ове године Секретаријат је имао и конкурс намењен опремању научноистраживачких установа, факултета и пољопривредних и средњих школа, чији је укупан буџет износио пет милиона динара, од којих је Пољопривредном факултету за неколико пројеката додељено три милиона динара.

Декан Пољопривредног факултета Недељко Тица рекао је на уручењу да данас та институција располаже најсавременијим погонским машинама како за обраду земљишта тако и за обуку студената.

„Ово је за четири године четврта погонска машина коју смо набавили уз помоћ Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Покрајинског фонда за развој пољопривреде и Покрајинске владе. У том периоду Пољопривредни факултет је са наведеним партнерима заједно инвестирао више од милион евра за набавку савремених погонских и прикључних машина“, рекао је Тица.

Директор Департмана за воћарство и виноградарство Драгослав Иванишевић навео је да ће им ова машина умногоме помоћи у пословима у винограду и воћњаку.

„У питању је један комбиновани трактор. Ми ћемо га користити за воћарску, виноградарску и расадничарску производњу. Прилагођен је свим операцијама у воћњаку, а довољно је јак да се може користити и у расадницима и ратарству“, казао је Иванишевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести