ПОРАЖАВАЈУЋЕ Од 25 узорака меда чак 22 фалсификата ЕВО ко је пао, а ко је прошао на испиту

Од 25 узорака меда на нашем тржишту тестираних по новој акредитованој методи за утврђивање фалсификата хране и пића, 22 нису прошла тестове аутентичности.
Med/F. Bakic
Фото: Ф. Бакић/Мед

У чак 88 одсто узорака утврђено је да је меду додавана нека врста шећера у различитим процентима.

Како пише Политика, у Србији је почела контрола по такозваној ЕИМ-ИРМС методи за процењивање аутентичности прехрамбених производа која је резултат вишегодишњег научноистраживачког рада дипломираног инжењера технологије Ивана Смајловића.

Иницијатор првог оваквог испитивања тржишта је Кластер "Уједињени за квалитет", у сарадњи са "Покретом потрошача за квалитет хране" због немоћи да се после више година борбе изборе против фалсификата меда на домаћем тржишту.

Међутим, ово је, како наводе само почетак, јер је уз ову акредитовану методу могуће утврђивати фалсификате и код других производа. Како пише лист, у току су анализе квалитета вина и ракије на нашем тржишту.

У савезу пчеларских организација СПОС који су синоћ објавили резултате кажу да су се поштени произвођачи меда, вина и ракије удружили у Кластер "Уједињени за квалитет" у циљу сузбијања нелојалне конкуренције, односно коначног потпуног уклањања са тржишта свих фалсификованих медова, вина и ракија, и не само њих, већ и сокова, млека и других производа.


Прошли су...

Једина три производа која су "положила" тест аутентичности су: Липов једноцветни мољани мед "Аза" (400 г), Багремов мед врцани "Gohealthy" – "Тисакоп" (450 г) и Багремов мед "Наш мед" (500 г).


"Кластер је остварио сарадњу са Удружењем 'Покрет потрошача за квалитет хране' и лабораторијом Ана Лаб из Панчева, која је омогућила анализе по најповољнијим ценама за покрет потрошача. Скандалозно је до каквих резултата смо стигли. У овој години, када су пчелари на просјачком штапу, неко се богати продајући шећер као мед. И не само да вара потрошаче и маркете, већ и државу утајом пореза. Подсећамо да је ПДВ на производе од шећера је 20 одсто, а на мед само 10 процената. Разлика иде директно фалсификаторима у џеп", каже Родољуб Живадиновић, председник СПОС-а за Политику.

Из Кластера произвођача су позвали државу да, сада када у нашој држави постоји акредитована метода за утврђивање аутентичности производа, уврсте ову лабораторију на списак оних у које ветеринарски инспектори могу слати службене узорке меда, али и других производа на анализе.

Иначе, Србија је прва земља у свету која има специјализовану акредитовану лабораторију овог типа, са акредитованом ЕИМ-ИРМС методологијом која је призната на нивоу Међународне организације за вино и винову лозу и део је званичне домаће регулативе као метода за испитивање квалитета вина.


Нису прошли...

На испитивању аутентичности пали су следећи производи: Домаћи врцани вишецветни ливадни мед "ПГ Предраг Миаиловић“ (1 кг), Багремов једноцветни врцани мед "Пчеле“ – "Аза“ (500 г), Ливадски вишецветни врцани мед "Пчеле" – "Аза" (500 г), Ливадски цветни врцани мед "Маја мед" (380 г), Багремов једноцветни врцани мед "Маја мед" (380 г), Медљиковац врцани мед "Аза" (500 г), Ливадски мед "1/1“ – "Gomex" (270 г), Багремов врцани мед "1/1" "Gomex" (500 г), Липов мед врцани "Gohealthy" – "Тисакоп" (450 г), Цветни мед врцани "Gohealthy" – "Тисакоп" (900 г), Цветни мед "Мој домаћи мед" (500 г), Цветни мед "Крњевац" (250 г), Багремов мед "Крњевац" (250 г), Липов мед "Крњевац" (250 г), Цветни врцани мед "Maxi" (700 г), Багремов врцани мед "Maxi" (700 г), Липов врцани мед "Maxi" (700 г), Багремов врцани мед "Тимо мед" (450 г), Ливадски врцани мед "Тимо мед" (450 г), Багремов мед из Шумадије монофлорни врцани "Меполис мед" (450 г).


Како је за тај лист пре неколико дана изјавио Иван Смајловић, реч је о универзалном решењу за откривање привредних економских превара не само у сектору производње вина, већ и у индустрији меда, затим производњи воћних ракија и јаких алкохолних пића, воћних сокова, воћних нектара и сродних производа, као и свежег млека.

Удружење “Покрет потрошача за квалитет хране“ је прву акцију испитивања тржишта покренуло 11. септембра када је узорковано 25 различитих узорака меда из седам трговина великих трговачких ланаца у Панчеву. Мед је узоркован у "Аману,“, "Дису“, "Гомексу“,“Идеи“ , "Лидлу“, "Максију“ и "Мере маркетима“. Узорковање је, како наводе из овог удружења, обавила акредитована лабораторија Центар испитивања намирница из Београда.

Узорковано је по две јединице од сваког производа (са истим ЛОТ бројевима, истим датумима и временима пуњења), при чему је једна јединица узоркована за анализу, а друга јединица остављена за потенцијалну суперанализу. Узорци меда су испитивани на аутентичност (ботаничко порекло шећера), а испитивања су урађена у акредитованој лабораторији "Ана Лаб“ ДОО Панчево, која је специјализована за изотопска испитивања у храни.

Акцијом је утврђено да је чак 22 узорка меда пало на испитивању аутентичности, што представља чак 88% од укупног броја испитиваних узорака меда (25). Сви лабораторијски извештаји ће бити прослеђени надлежним органима ради даљих корака у складу са прописима.

(Политика/Б92)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести