Проф. др Светомир Стаменковић: Најважнији фактор у производњи хране су ПЕСТИЦИДИ И ПЧЕЛЕ

ЧАЧАК: Српско воће враћено је са хрватске границе због повишене количине пестицида. Како их правилно користити и избећи овакве ситуације приликом извоза робе у друге земље, открива проф. др Света Стаменковић из чачанског села Бањица.
1
Фото: РИНА

Он је пчелар, воћар али пре свега човек од струке који зна праву меру и води рачуна о адекватној заштити свих воћних врста.

- Најважнији фактор у производњи хране су пестициди и пчеле. Без пестицида нема довољно хране за човечанство. Пестициди се морају правилно примењивати према упутству произвођача. Ако се правилно примене у дози и количини која је препоручена неће бити никаквих проблема. Ако се поштују последњи рокови примене пред бербу, како ми кажемо каренца, неће бити остатака пестицида у плодовима и неће бити у прилици инспектори у извозу да нађу те остатке – рекао је за РИНУ проф. др Светомир Стаменковић, воћар и пчелар из свог воћњака на падинама планине Јелице.

Фото: РИНА

Он додаје да сви препарати који се користе имају одређене каренце, а да он и његове колеге који се баве воћарством то знају.

- Као воћар и произвођач, ја пре свега, као и моје комшије се углавном придржавамо свих адекватних мера примене пестицида, поштују све рокове, третирају у оном тренутку када је то неопхопдно – казао је он.

Важну улогу у воћарству чак у 85% случајева имају пчеле, па овај воћар истиче њихов немерљив значај, те упозорава да приликом третирања, односно прскања воћњака посебан опрез треба обратити на њих. Многи произвођачи не знају начин живота пчела, мисле да оне не ране, нити да раде у јутарњим сатима.

- Једном приликом у комшилуку, један воћар прскао јабуку негде око осам сати изјутра. Када сам то приметио отишао сам до њега да га питам зашто то ради када има пчела у воћњаку, има маслачка, има мртве коприве и других корова у цвету. Међутим, он каже да мисли да пчеле још нису устале, на шта сам му појаснио да пчеле много рано крећу да раде, чим сване, јер то су навећи радници и најбољи опрашивачи и оне раде и дању и ноћу, за њих нема престанка. Наравно, човек је послушао мој савет и никада више није третирао своје засаде у току дана – закључио је проф. др Стаменковић.

Свакако нема веће помоћи од пестицида када је воћарство у питању, међутим, ако се нестручно користе може да направи и огромне штете, мишљења су и струка и савесни воћари подјеличког подручја.

(РИНА)

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести