Први резултати жетве пшенице охрабрују, само да не буде кише

БЕОГРАД,: У Србији је почела жетва пшенице, а први резултати охрабрују, јер подаци са терена показују да су добри и приноси и квалитет зрна, кажу у Институту за ратарство и повртарство Нови Сад и наводе да се процењује да ће овогодишња производња бити већа од 2,5 милиона тона.
psenica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Републички завод за статистику је објавио да се на основу стања усева са краја маја очекује производња пшенице од 2,66 милиона тона, што је за 5,3 одсто више у односу на производњу остварену у прошлој години, а у Институту напомињу да би било врло добро да у наредне две недеље, до краја жетве, не буде падавина, с обзиром да свака киша утиче на смањење квалитета жита.

По званичним подацима, под пшеницом је 580.000 хектара, а руководилац Одељења за стрна жита у Институту за ратарство и повртарство Радивоје Јевтић каже за Танјуг да ће се тек по завршетку жетве знати тачна површина која је пожњевена.

"Из Срема и Мачве добијамо податке да су и добри приноси и добар квалитет. Најбољи произвођачи који имају најбоље парцеле јављају нам максималне приносе. Један произвођач из Вогања код Руме пријавио је 9,43 тоне по хектару, ту је и један добар произвођач из Мачве", рекао је Јевтић.

Навео је да ће у делу Баната бити смањени приноси због дуготрајне суше, али да то смањење неће бити значајно.

"Процењује се да ће производња пшенице премашити 2,5 милиона тона. Милион тона је довољно за домаће потребе, а милион и по тона ће бити за извоз", каже Јевтић.

Упитан о откупној цени, Јевтић каже да би пшеница намењена извозу могла да достигне већу вредност на светском нивоу.

Славиша
02.07.2020 • 18:35
Ништа то за јадног Српског сељака и паора не значи,дали пала или не пала киша.Да падне киша,ту може да стрепи само мафија,која једва чека да сељак покоси жито и спреми га у силосе на сигурно.По овој цени жита,и уопште пољопривредних производа,за Српског сељака би било доста исплативије да налети невреме и све потуче,јер би уштедели на комбајнирању са једне стране,а са друге стране држава би колико толико надокнадила штету.Али би онда на тоталном губитку били лопови и мешетари који небих имали шта коме да продају!
EUR/RSD 117.5768
Најновије вести