Ружа све више на њивама Поморавља

ЈАГОДИНА: У Поморављу, где су традиционлно најзаступљеније житрица кукуруз и пшеница, све је више пољопривредника који се баве узгојем ружа које продају као резано цвеће, али и за потребе медицине, козметике у кулинарству...
Crvena ruža Foto: www.freeimages.com
Фото: www.freeimages.com

Слатко од ружа, један произвођач из Рибара код Јагодине, како сам каже, продаје најелитнијим ресторанима у Београду.

Узгајивачи ружа у Поморављу, размишљају и о производњи "ружиног уља" које има широку примену и веома лековита својства, много је скупо, али им зато требају много већи ружичњаци, јер је за један литар "етарског уља, у зависности од квалитета, потребно три до пет тона ружиних латица".

Латице се беру у мају и почетком јуна у јутарњим сатима, када се латице тек отварају.

Саветодавац Појопривредне саветодавне стручне службе за Поморавски округ у Јагодини Миодраг Симић је подсетио да је "лековитост цвета руже описана још у старим кинеским и египатским записима, али тек када је из Персије донета у Европу, постаје цењена као биљка која може да лечи".

"Народна медицина је у ружи видела добар лек за многе тегобе, јер је одличан извор витамина А, Б, Ц, Д и Е, њене латице садрже етерична уља, танине, шећер, лимунску, винску киселину и низ ароматичних састојака", рекао је Симић новинарима.

Фото: Танјуг/Душан Аничић

Основну лековиту компоненту ружа представља њено етерично уље које се добија парном дестилацијом свеже убраних цветова. За пет милилитара уља потребно је прикупити 12.000 цветова што га чини веома скупим препаратом, објаснио је Симић.

Симић саветује да ружинчњаке треба подизати у местима заклоњеним од ветрова, да буду на сунчаној страни, на равном до благо нагнутом терену.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести