Семенске  куће заједно покрећу научне програме

НОВИ САД: Новосадски Инситут за ратарство и повртарство и Институт за кукуруз из Земун поља потписали су јуче споразум о сарадњу, који између осталог треба да поспеши сардњу у међулабораторијским истраживањима, планирању и писању научних програма за домаће и иностране потребе, заједничко организовање семинара и симпозијума у земљи на које ће долазити и стучњаци из ино научних института. …
PotpisivanjeSporazZemunPo-jeInstitutZaRatarstvo-_BLU
Фото: Dnevnik.rs

Директор Института за ратарство и повртарство проф. др Јан Туран казао је да споразум треба да допринесе јачању знања и памети два најјача национална инситута.

"Са Институтом за кукуруз сарађујемо од раније, али овим споразумом ћемо заједнички радити на научним програмима , да се радови стручњака два институа не  би дуплирали, већ допуњавали ради заједничког наступа пред домаћом и страном научном јавности",навео је др Туран и додао да новосадски Инситут има одличну сарадњу са пољопривредним , природно-математичким  и медицинским факултетима јер раде биотехничка истраживања, изучавају биљне врста и лековито биља.

Споразум  треба  да поспеши сарадњу у међулабораторијским истраживањима,  планирању и писању научних програма за домаће и иностране потребе...

Директорица Инситута за кукуруз из Земун поља др Бранка Криловић казала је да  дошло време да сарадња међу два инситута буде јача како би се  пољопривредни стручњаци из две семенске куће боље повезали.

Фото: Dnevnik.rs

„Појачаћемо заједнички рад на научно-истраживачким пројектима намењеним за домаћу и страну јавност што треба да доведе до развоја пољопривреде и биотеничких наука. У погледу науке рад оба института не заостаје са достигнућима стручњака из иностранства ни у производњи кукуруза ни у ратарству и повртарство. Велики смо извозници кукуруза у свим земљама“, казала је др Криловић и навела да ће у јануару конкретно се договорити који редом ће радити на унапређењу науке ради развоја српске пољопривреде.

З. Делић

ФОТО: Б. Лучић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести