Српска пољопривреда до 2027. добија нових 600 млн евра

НОВИ САД: Амбасадор Европске уније у Србији Емануле Жиофре разговарао је на Сајму пољопривреде у Новом Саду са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић о пројекту ИПАРД 2 и планови за ИПАРД3.
s
Фото: Tanjug/ J. Pap, ilustracija

Највише средстава из фондова Европске уније од свих земаља Западног Балкана за пољопривреду добиће Србија.

За ИПАРД3 то је директних 288 милиона евра из Европске уније ,уз учесће српских произвођача у вредности од 600 милиона евра до 2027.године.

На основу свега што смо договорили у Бриселу ствари иду добро. Сви учесници у овом нашем процесу,укључујући Министарство за европске интеграције, Европску комисију, Министарство пољопривреде дају све од себе како би што више српских произвођача остварило право на средства из ИПАРД фондова. До сада је то урадио 581 пољопривредни произвођач.Надам се да ћемо у току ове године стићи до цифре од хиљаду, рекао је Недимовић.

Амбасадор Европске уније у Србији Еманулен Жиофре каже да 55 одсто извоза српске пољопривреде иде на тржиште Европске уније.

Укупна пољопривредна размена је 2,3 милијарде евра где Србија остварује суфицит од 700 милиона евра.

Прошлогодишњи суфицит Србије је рекордан. Земље Европске уније су највеће и најважније тржиште за Србију,на другом месту су земље ЦЕФТА региона, подсетио је он.

Настављамо сарадњу кроз ИПАРД програм. Желимо да унапредимо још више наше односе и определили смо значајна средства за ИПАРД 3 програм.Сада треба да се фокусирамо на завршетак ИПАРД 2 програма и да убрзамо исплате. Поносан сам на однос који имам са министром Недимовићем и српским пољопривредницима, рекао је Жиофре.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је Србија кроз ИПАРД од 2015.године искористила 175 милиона евра.

Има ту још посла потребно је обучити пољопривреднике и власнике пољопривредних газдинстава да користе грантове. Процедуре су компликоване,па некада пољопривредни произвођачи лакше аплицирају за домаће субвенције и онда се прави један дисбаланс који ћемо морати да поправимо. Договорили смо конкретне активности како би се ово поправило.Главна тема тренутно у свету је пољопривредна производња и снабдевање храном у наредним месецима и годинама. Зато је важно да искористимо све што је могуће, сваки фонд који нам је на располагању,како бисмо помогли да се наша пољопривредна производња унапреди и појача у оним областима које су стратешке, изјавила је Јоскимовић.

На 89.Међународном сајму пољопривреде у току су Дани Европске уније,а домаћин је штанд Министарства пољопривреде Републике Србије.

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести