Сточари чекају размену јунади за кукуруз

НОВИ САД: Робне резерве Србије у ишчекивању су да Влада Србије усвоји да програм рада за ову годину би, као што су то чиниле и лане, могле објавити јавни позив за размену 10.000 тона меркантилног кукуруза за живу јунад према паритету да сточари за килограм јунета добију 17 килограма кукуруза, речено је у Новом Саду на скупу Производне групе одгајивача товних раса  говеда и товљача јунади при Удружењу за подстицање пољопривредне производње „Агропрофит”. 
krave
Фото: pixabay.com

– Чим Влада буде усвојила програм рада Робних резерви Србије, очекује се да Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства упути предлог Робним резервама Србије да се може размењивати кукуруз и јунад, с тим што су Робне резерве Србије у начелу прихватиле да сточари и кланичари који су два пута размењивали јунад за кукуруз не могу бити у предности – рекао је окупљеним сточарима Чедомир Кецо.

На састанку је наведено да је тренутно у понуди између 2.500 и 3.000 јунади, али ке велики број сточара у проблему због продуженог това управо што још не могу да размењују јунад за кукуруз.

– Паритет од 17 килограма кукуруза за килограм живе јунетине тренутно је најбоља цена, али је откупна цена јунади од 1,6 до 1, 8 евра  погубна за сточаре, а управо толико плаћају кланичари и накупци. Мере Министарства пољопривреде за улагања у сточарство су изузетне и не би ваљало да изостану акције нивелације тржишта, где се најозбиљније рачуна на извоз – казао је Кецо.

На скупу су сточари изнели похвале на рачун Министарства пољопривреде, додавши запажања да наша држава даје подстицаје које ниједна земља у окружењу нема.

Упркос томе што сточари у тову наилазе на низ проблема, на скупу је истакнуто да желе да пронађу нове форме деловања ради развоја товног говедарства, побољшања расног састава и рационалног това и продаје.     

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести