Суфицит српског аграра за девет месеци 1,4 милијарде евра

БЕОГРАД: Спољнотрговинска размена пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије током девет месеци ове године већа је за 14,5 одсто у односу на исти период 2020, уз остварени суфицит у спољној трговини од 1,4 милијарде евра, што је повећање од око 24 одсто у односу на прошлу годину, саопштила је Привредна комора Србије (ПКС).
kukuruz
Фото: Dnevnik.rs

Укупна спољнотрговинска размена у пољопривреди и прехрамбеној индустрији за девет месеци ове године премашује 4,7 милијарди евра.

Извоз ове робе вредан је више од три милијарде евра, што је повећање од 16,7 одсто у односу на резултате из истог периода 2020. године, наводи се у саопштењу.

Према подацима Републичког завода за статистику, пољопривредно-прехрамбени сектор учествује у укупном извозу Србије са 19,7 процената.

ПКС наводи да је робе из области аграра увезено за нешто мање од 1,7 милијарди евра, што је повећање од око 10 процената, и чини 8,1 одсто укупног увоза у Србију.

Покривеност увоза извозом је 186,5 одсто, док је од јануара до септембра минуле године износила 176,9 процената, саопштила је комора.

Српски аграр је током девет месеци ове године највише извозио кукуруз, свеже и смрзнуте малине, дуван и цигарете, воће и поврће, воду, сокове, док смо увозили различите производе од дувана, банане, храну за псе и мачке, сирову кафу и свињско месо.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести