СВИЊЕ ЗАРАЖЕНЕ КУГОМ УСПАВАНЕ Фармери ће морати да се стрпе до новог това ЕВО КОЛИКО МОРА ДА СЕ ЧЕКА НА НОВЕ ПРАСИЋЕ

Афричка куга свиња (АКС) тренутно је регистрована у 135 насељених места у нашој земљи, док је Управа за ветерину још почетком јула укинула решење о опасности од АКС на територији Деспотовца и Јагодине у Поморавском округу.
svinja svinje Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник/М. Митровић

Сточаре највише и интересује колико треба да прође времена да би опасност од куге прошла. Посебно се то питају они код којих се десила зараза и који су остали без свиња, а вољни су да наставе тов.

Пре десетак дана афричка свињска куга регистрована је и у тителској општини у селу Гардиновци, удаљеним од Новог Сада четрдесетак километара. У два газдинства свиње су успаване, а болесет се за сада није раширила у друга домаћинства и АКС нема ни у околним селима у тителској општини.

Сточар Стевица Обренов из Гардиноваца, у чијем су домаћинству свиње успаване, болест је приметио код супрасне крмаче седам дана пре прашења, када је почела да одбија храну и воду.

Сточар Стевица Обренов из Гардиноваца, у чијем су домаћинству свиње успаване, болест је приметио код супрасне крмаче седам дана пре прашења, када је почела да одбија храну и воду
Фото: Дневник/В. Фифа

- Одмах сам позвао ветеринара - рекао је у месној заједници за „Дневник” Обренов. - Ветеринар је дао лекове, али је крмача сутрадан побацила, а увече и угинула. То је био знак да је оболела од куге, а после су то ветеринари и установили и сву прасад, назимице и супрасне крмаче су успавали. Ветеринари су дезинфиковали простор где су свиње боравиле и двориште.

Како је рекао Обренов, сада чека шта ће даље бити, пошто се свињогојством бави деценијама. Желео би, каже, да настави и даље да храни свиње, али пита колико треба да чека да обнови тов. Интересује га и када ће добити оштету. - Волео бих да новац што пре добијем. Ветеринари су по тржишним ценама навели колико је успавано прасади и назимица, а за пет супрасних крмача су уписали цену коштања као да су биле јалове, што сматрам да није у реду - казао је Обренов.


Мора да прође 40 дана

У Институту за ветеринарство у Новом Саду речено је „Дневнику” да мора да прође најмање 40 дана од последњег регистрованог случаја куге да би се подручје прогласило безбедним од заразне болести.

- Докле год има заражених свиња, подручје је опасно за домаће и дивље свиње, а тек када прође 40 дана од последњег случаја афричке свињске куге и о томе донесе решење Управа за ветерину, територија је безбедна - казала је др Јасна Проданов Радуловић са новосадског Института за ветеринарство.


Фото: Дневник/В. Фифа

Како је навео, не сумња и не окривљује никога што је зараза стигла у његову мини фарму.

- Свиње сам држао у затвореном простору, нисам их хранио помијама, имао сам посебно одело које сам облачио када храним животиње и чизме у којима сам улазио у фарму, али ми нико није рекао да морам да имам и дезобаријеру на уласку код свиња. И нико није улазио у фарму, осим мене - казао је Обренов. - Можда је зараза стигла са долме, пошто живим у близини насипа, па су кугу донеле дивље свиње, пошто се крећем по њиви, путу до прадавнице, трактори иду улицама...

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести