Свињетина и јунетина јефтиније него лане: Корона и увоз обарају цене

Садашње стање на тржишту, а због епидемиолошке ситуације, каже да свињетина никада није била јефтинија ни мање тражена него сада јер изостају веће прославе и славска окупљања у ширем друштву.
meso svinjetina Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Премда је  зима и време свињокоља, ни то не помаже узгајивачима ни месарима да свињетину продају као ранијих година. Зато је килограм живе ваге свиња ове седмице коштао 130 динара, а проше године у ово време – 165.

Тада се у месарама за килограм свињског бута морало издвојити око 500 динара, а сада око 100 мање. Ипак, није само пандемија коронавируса утицала на то да свињетина буде јефтинија – рачуницу домаћих сточара и месне индустрије додатно квари огроман увоз свињског меса.

– Ове године из Србије је извезено око 570 тона свињетине за око 980.000 евра, док је увоз био готово троструко већи – 16.600 тона – и коштао нас је 44,5 милиона евра – каже за „Дневник” секретар Одбора за пољопривреду у Привредној комори Србије Ненад Будимовић. – Није само коронавирус утицао на то да потражња за свињским месом буде знатно мања него лане и да килограм буде значајно јефтинији већ су на то утицале и прилике у трговању на глобалном нивоу. Дошло је до пада цена живе стоке и меса јер су Кина, Јапан и Филипини, као велики потрошачи, смањили потражњу, а разлог је и појава афричке куге свиња у Немачкој и Пољској. Немачка, као један од највећих извозника свињског меса, своје тржишне вишкове преусмерила је на друга тржишта па је тако у овдашњим супермаркетима, нема сумње, и свињетина из те земље.


Килограм живе ваге свиња 130 динара

Потпредседник Привредне коморе Србије Зоран Матијевић каже да узгајивачима никако не годи ни што су цене житарица веће него лане па су и с те стране финансијски угрожени уз већ присутан проблем – тове  животиње које не могу да продају.

– Пандемија ковида-19 је свакако угрозила месну индустрију, пре свега узгајиваче свиња, али томе је допринела и забрана увоза свиња у Кину из Немачке.

Иако не може да процени колико има свиња за клање, Матијевић наводи да вишка има, чим је прошле седмице килограм живе ваге био 135 динара, а ове 130. Када је о јунетини реч, он подсећа на то да је килограм у месарама лане коштао 750 динара а сада је око 670, док се килограм живе јунади сада креће око 165 динара, а прошле године се цена кретала око 200.


Слични проблеми као узгајиваче свиња муче и оне који узгајају јунад, само што се јунад и јунеће месо не извозе, мада има услова за то.

– Од прошле године држава даје веће подстицаје за тов јунади и уматичена грла, што сточарима годи, али шта вреди када не могу да их продају ван Србије, упркос томе што за Европску унију имамо велику квоту – 7.000 тона, а извезли смо свега стотину тона беби-бифа. За првих девет месеци ове године продали смо око 12.000 комада живе јунади, највише у земље ЦЕФТА региона, и око 600 комада у Либан. Од почетка године Србија је у Турску извезла око 3.500 тона беби-бифа – указује Будимовић.

Имамо и даље вишак између 3.000 и 4.000 грла јунади, мада је држава неколико пута током године, кроз робну размену, откупљивала јунад у замену за меркантилни кукуруз. Неки сточари успели су да замене своја грла, неки не, али је обећани велики извоз изостао, премда имамо потписан споразум о извозу.

– Предлози за ублажавање кризе могу ићи у смеру давања подстицаја за извоз јунећег меса и примене прелевмана за увоз производа од свињског меса из ЕУ. То су неки од закључака Одбора Удружења ПКС-а за сточарство. Паралелно, треба радити на усаглашавању сертификата за нове дестинације које ће, по проценама ФАО, имати раст потрошње свињског меса – наводи Будимовић.    

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести