Свињетина мало поскупела, а ту ће и стати

У Хрватској је свињетина поскупела због афричке свињске куге која је погодила сточаре у Кини, која је највећи произвођач свиња и уједно и највећи потрошач те врсте меса.
mesara, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Претпоставља се да ће у Хрватској, као чланици ЕУ, цена свињетине и  даље ићи навише јер извоз  за Кину из земаља ЕУ иде у великим количинама. А чим расте потражња, скачу и цене производа.

Дешавања на тржиштима суседних држава обично се временом одразе и на домаће прилике, а како и када, остаје да видимо.  Власник Индустрије меса „Ђурђевић” Миленко Ђурђевић каже да је у Срему килограм живе ваге свиња тренутно 170 динара, што је, како наводи, 20 одсто више него у ранијем пероду. Паралелно с поскупљењем живих свиња, и месо је у малопродаји скупље, што је, како наглашава Ђурђевић, довело до пада промета од десет одсто.

По његовим речима, расту цена свиња допринела је афричка свињска куга у Кини, где сада иду огромне количине свињетине из ЕУ, која, сразмерно потражњи, диже цене свињског меса.

– Видећемо у наредном периоду какве ће бити цене на домаћем тржишту јер се укида вакцинисање свиња против класичне свињске куге и треба да крене извоз наше свињетине Кинезима, пошто је наша земља недавно потписала споразум о томе. До сада је наша земља имала пролазност у околним земљама које нису чланице ЕУ – каже Ђурђевић.

Домаћи сточари се надају да ће током децембра свиње бити скупље, али се то неће десити, већ ће у јануару бити и јефтиније (Зоран Матијевић)

У Индустирији меса „Матијевић” истичу да је домаћа свињетина јефтинија 15 одсто него у ЕУ, али директор „Аграра Матијевић” Зоран Матијевић наглашава да се то поскупљења неће значајније одразити на домаће тржиште јер су цене, гледајући децембар 2018. и децембар 2019, већ више десет до 15 одсто. Килограм живе ваге свиња отхрањених на фарми сада кошта око 165 динара, док килограм свиње утовљене у пољопривредним домаћинствима стаје 150 динара.

– Домаћи сточари се надају да ће током децембра свиње бити скупље, али се то неће десити, већ ће у јануару бити и јефтинији – сматра Зоран Матијевић.

Аграрни аналитичар Милан Простран наводи да се на домаћем тржишту већ годинама појављују циклуси у погледу цена свиња, када килограм живе ваге свиња варира од 110 до 190 динара.


Цене прилично варирају

У месарама цена свињског меса је разичита. Килограм свињског бута може се купити за 509 динара, али може и за 569. Свињски каре кошта од 409 динара, па и до стотину више – 509. Свињски врат с костима стаје 479 динара, али има месара које га нуде купцима и за 519.


– Једино би извоз могао погурати скок цена домаће свињетине, али до трговања на другим тржиштима па и кинеском, треба да прође времена јер Кинези треба да код нас ураде проверу домаће кланичне индустрије, издају сертификате па да тек онда наше свиње крену за Кину – објашњава Порстран.

Док се то не догоди, он каже да ће током децембра куповина свињетине опасти због свиљокоња те да ће тај пад продаје свињског меса  потрајати до марта, па је реално очекивати да цене свињетине на домаћем тржишту до тада мирује.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести