У Италији просули трешње на улице, мизерна откупна цена

РИМ: У продавницама великих градова као што је Милано трешње се продају по цени од 15 до 20 евра по килограму, док се од произвођача откупљују за само један евро.
Tresnje/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Воћари из региона Пуља, у близини Барија, побунили су се и у знак протеста просули тек убране трешње на аутопуту и на градске улице, пише лист “Ил Кориере дела Сера”, а темом се баве и остали медији.

Лист цитира речи једног произвођача који каже да је очајан, јер цена од једног евра не покрива ни трошкове производње, и да се воћарима не исплати да беру плодове, јер је јефтиније оставити их да труну на грани.

Председник највећег удружења пољопривредних произвођача Италије “Coldiret”, оделење регије Пуља, Савино Мураља је изјавио да је разлика у откупној и продајној цени резултат низа шпекулација у ланцу од њиве до продавнице, али и нелегалне конкуренције и како је рекао “дивљег увоза воћа из Шпаније, Турске и Грчке”.

Према његовим речима, проблем се може решити тек након усвајања закона, иницираног у Европском парламенту, којим се предвиђа увођење реда у односима измеђyу пољопривредних произвођача, преређивачке индустрије и ланаца великих продавница хране.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести