У сенћанском „Житопромет-млину” задовољни учинком у жетви

Сенћанска компанија “Житопромет-Млин” је у своје силосе до сада сместила око 50.000 тона пшенице из ове жетве, која је практично завршена, а председник компаније Предраг Ђуровић очекује да ће за неколико дана бити испуњен план преузимања хлебног зрна, умањен у односу на досадашње расположиве капацитете, због инвестиције која се реализује на новом млину.
silosi
Фото: М. Митровић

- Ускладиштићемо у наше силосе око 55.000 тона пшенице, што је довољно за рад наших капацитета до нове жетве, имајући у виду да због демонтаже старог и уградњу новог млина у Сенти, постројење неће радити три месеца - изјавио је Ђуровић. - Након завршетка уградње новог млина, имаћемо довољне количине хлебног зрна за мељаву. Имали смо сасвим мирну и пристојну жетву, за коју су нам погодовали временски услови, и квалитет пшенице је добар и према уобичајеним стандардима.

Силоси “Житопромет-Млина” у Сенти већ су пуни, а Ђуровић указује да ће преостале количине пшенице сместити у наредних неколико дана у силос у Новом Кнежевцу.


Уложено око четири милиона евра

Вредност улагања у нови млин је око четири милиона евра, од којих је опрема немачког произвођача 3,2 милиона евра. Опрема је, према речима Предрага Ђуровића, плаћена прошле године, а око 800.000 евра стају радови извођача и подизвођача радова на демонтажи старог млина и инсталисање новог.

- Имаћемо технички и технолошки најсавременији млин не само у Србији него и региону- истакао је Ђуровић. - Тиме ћемо заокружити значајан део инвестиција јер смо у претходном периоду остварили улагања у обнову фабрике тестенина, линија за паковање брашна и пекаре.


“Житопромет-Млин” пољопривредним произвођачима плаћа пшеницу 20 динара с ПДВ-ом по килограму, а за правна лица цена је 19 динара, плус ПДВ. Ђуровић објашњава да је то садашња актуелна цена у откупу, а да се произвођачи опредељују за продају или лагеровање пшенице у силосима сенћанске житомлинске компаније, у зависности да ли им је новац тренутно потребан. По његовим речима, то је цена која је заживела на тржишту и берзама и код других откупљивача. Људи се опредељују да продају или своју робу чувају у силосима по унапред утврђеним условима и да током године, када им цена буде одговарала и како се буде мењала, продају. Одмах када је дефинисана садашња цена “Житопромет-Млин” је почео да исплаћује откупљену пшеницу и исплата се обавља континуирано сваки дан.

- Задовољни смо урађеним послом у жетви и настављамо даље са реализацијом зацртаних инвестиција на развоју и обнови свих постројења. Улагање у нови млин у Сенти је прошле године уговорено и већ трећу недељу се ради на демонтажи и избацивању старог млина који је у функцији био више од пола века. Набавили смо нови млин од реномиране немачке компаније водеће у свету. која се бави производњом млинова и млинске опреме. Планирано је да се сви послови заврше за три месеца, тако да очекујем да ћемо крајем септембра имати потпуно нови млин са новим техничким и технолошким решењима, за шта смо се дуго припремали - рекао је Ђуровић.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести