Упркос корони, продаја трактора у Србији бележи благи раст

БЕОГРАД: У Србији је у првој половини ове године укупно продато 1.574 трактора, док је у истом периоду у 2019. години продато њих 1.560, показују подаци Привредне коморе Србије (ПКС).
poljoprivreda, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Иако су услови пословања отежани услед пандемије, продаја трактора у Србији забележила је благи раст у првој половини ове године у односу на исти период претходне, наводи се на порталу ПКС. 

Значајан пораст продаје забележен је посебно код трактора снаге од 18 до 37 КЊ (у периоду јануар-јун 2020. години продато је 744 трактора, у односу на 267 продата примерка 2019. године). 

"Захваљујући Влади Републике Србије која је увела ниске царинске стопе на увоз компоненти за индустријску монтажу трактора (до 1 одсто), подстакнута је продаја пет домаћих компанија које се баве склапањем и пласманом ове врсте трактора", наводе у ПКС. 

Пораст продаје ове врсте трактора омогућен је, кажу, и захваљујући Јавном позиву за подношење захтева за остваривање права на подстицаје за инвестиције у физичку имовину пољопривредног газдинства за набавку новог трактора у 2020. години, који је расписало Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде (Управа за аграрна плаћања) и подстицајним мерама које су предвиђене у јавном позиву. 

Према овом позиву, подстицаји се утврђују у износу од 50 одсто од вредности реализоване прихватљиве инвестиције умањене за износ средстава на име пореза на додату вредност, односно у износу од 65 посто од ове вредности у подручју са отежаним условима рада у пољопривреди...

Највиши укупни износ подстицаја који корисник може да оствари за једну календарску годину је 800.000 динара. 

"Додатно охрабрење представља и чињеница да је забележен и пораст продаје трактора са преко 130 КЊ. У првој половини ове године продато је 58 трактора ове снаге, према продатих 49 примерака у исто време прошле године", наводи се на сајту Коморе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести