Врућина убрзала сазревање сунцокрета

По подацима метеоролошких станица Прогнозно-извештајне службе Војводине, на њивама у Средњем Банату данас је максимална температура била 35 степени Целзијуса. То, за сада, не смета кукурузу и пшеници.
Suncokret 2 RHA
Фото: Dnevnik.rs

Топли дани од почетка августа, за сада, не штете кукурузу и сунцокрету, али не одговарају соји. За усеве кукуруз може бити проблем што се стварају погодни услови за развој болести, појављују се легла друге генерације кукурузног пламенца, као и гриње.

Велике врућине убрзале су вегетацију сунцокрета. Наша екипа се уверила да је један произвођач код Новог Бечеја већ завршио жетву сунцокрета. Није желео пред камере, али нам је рекао да је влага око 10 посто, да је реч о раној сорти сејаној 1. априла, а да о приносима не може да говори са сигурношћу јер је реч о малој парцели.

Пољопривредници кажу да ће жетва сунцокрета ове године бити пре уобичајеног рока, а да ће на већини њива сазрети за седам до десет дана.

Појава гриња на кукурузу је спорадична, али се може проширити, јер прво захвата рубне делове њиве, па тако у заштити може да се прскањем само тих делова спречи ширење. Иначе, ова болест суши листове и кукуруз убрзано сазрева.

(РТС)

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести