Завршена сетва пшенице на 600.000 хектара, усеви у добром стању

БЕОГРАД: Јесења сетва пшенице у Србији окончана је пре неколико дана на нешто више од 600.000 хектара, а усеви су у добром стању, речено је Танјугу у Удружења "Жита Србије".
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва

"У једном делу централне Србије било је више кашњења са сетвом због кише и закаснелог скидања кукуруза, али не може се рећи да смо посебно одоцнили ако се има у виду да се код нас сеје током целог новембра", каже Вукосав Саковић из Удружења "Жита Србије".

Напомиње да су генерално усеви у добром стању и да би пољопривредници требало да буду задовољни, "јер смо имали стеву која је била јефтинија него претходних година, а опет пшеница на њивама изгледа лепо".

Саковић је додао како извоз пшенице и брашна и даље иде успорено, јер је цена на домаћем тржишту нешто боља него на међународном.

Прецизирао је да се килограм пшенице у Србији плаћа 21 динар до 21,50 динара, док је извозна цена од 20,50 до 21 динар.

"Проценили смо да од овогодишње жетве можемо да извеземо око 1,3 милиона тона, али је и овако минимална разлика довољна да извоз иде успорено. Месечно се извезе свега до 35.000 тона пшенице и до 10.000 тона брашна", навео је Саковић.

Такође, разлози су то што је жетва била добра, држава је због епидемије одложила неке финасијске обавезе пољопривредника, а самим произвођачима тренутно није неопходан новац, па чекају бољу цену.

То увек носи ризик, јер нико не може да гарантује цену која може и да падне, упозорио је Саковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести