Завршене септембарске приредбе на Новосадском сајму

На Новосадском сајму јуче су завршене септембарске приредбе на којима се на Међународном пољопривредноми сајму, Сајму лова и риболова и Сајму екологије представило око 800 излагача из 17 држава.
5-sajam vece
Фото: Dnevnik.rs

По речима генералног директора Новосадског сајма Слободана Цветковића, приредба је одржана у специфичним условима, уз поштовање свих епидемиолошких мера.

- Приредбе је посетило око 40 одсто посетилаца у односу на 2019. годину – рекао је Цветковић. - Од тог броја с одговарајућим документима кроз капије сајма прошло је 72 одсто посетилаца, а тестирано је њих 28 одсто, од којих је 1,87 имало позитиван резултат и нису могли да уђу у круг Новосадског сајма.

Он је указао и да су ови сајмови, иако одржани у нешто каснијем термину и које је видело мање посетилаца, окупили велики број пословних људи из земље, региона и Европе, који су веома задовољни постигнутим резултатима.

- Излагачи пољопривредне механизације веома су задовољни наступом на овој приредби, а само један од њих је остварио промет од око 1,5 милиона евра. Тај, као и резултати других излагача, потврђују да је одлука да се ове приредбе одрже била добра и да се поново потврдио висок рејтинг Међународног пољопривредног сајма, који је одавно препознат као један од најзначајнијих сајмова у области аграра. Зато већ сад почињу припреме за мај 2022. године, када ће ова приредба пити поново одржана, надам се у уобичејеним условима.


Трактор отишао у Инђију

Кључеви трактора „беларус 82.1“, највреднијег поклона у Поклон-игри Новосадског сајма, који дарује „Агропанонка”, јуче у подне уручени су Дејану Филиповићу из Инђије, који је том приликом рекао да му овај поклон много значи, иако му пољопривреда није примарно занимање.

- Нисам веровао да је стварно из кутије с улазницама извучена моја и кад су ми јавили пријатељи мислио сам да је у питању шала - рекао је Филиповић. - Тек сам после другог позива поверовао и јако сам радостан. Наравно, користићу трактор јер сам ове године засадио нов виноград.

Фото: Dnevnik.rs

Уручене су и преостали поклони - власница пнеуматске сејалице „шакалак Д”, коју проклања фирма МБВ, је Милица Шијаковић из Бачког Новог Села, а Јонел Керчобан из Николинаца у општини Алибунар са Сајма је одвезао приколицу „палазоглу” истог дародавца. Тракторску косилицу „Јохн Деере Џ350Р“, поклон Компаније „Ките” ДОО, користиће Топлица Станојевић из Рутавца, општина Алексинац.


Апсолутни лидер квалитета 88. међународног пољопривредног сајма је ФПМ “Агромеханика” доо, Бољевац, која је и носилац Великог шампионског пехара у робној групи процесна опрема. Са највишим признањима Новосадског сајма оцењиван је квалитет производа у тридесетак робних група, а она су уручена на свечности одржаној у Конгресном центру Мастер.

Велики шампионски пехар с титулом апсолутног шампиона освојили су: ПД „Маглић”, Надица Бокинац из Фаркаждина, Иван Миљковић из Шапине, као и „Храна продукт”, „Салаш Ноћајски. Новосадске компаније - НИС АД, Институт за ратарство и повртарство, „Конзул“ ДОО, „Сања” ДОО, ББ „Минаква“ доо и „Кафа добро јутро” носиоци су великог шампионског пехара, а исто признање уручено је и Индустрији меса „Карнекс“ у Врбасу, Млекари „Спасојевић” из Бајине Баште и Мљекари „Лазине” у Даниловграду, Црна Гора. Велики шампионски пехар уручен је и Пољопривредном газдинству „Војкан Милутиновић” у Панчеву, компанијама „Витаминка” и „Витинка” у Бањој Луци, Република Српска, „Радевиц естате њинес“, Подгорица - Црна Гора и Слободану Сенићу из Вишевца, Рача. Највише признање Новосадског сајма добили су и Патријаршијска добра у Београду, Апатинска пивара у Апатину”, „Јаје продукт” доо, „Ченеј” и „Дијамант” АД Зрењанин.

Уручено је и признање „Добар дизајн”, а однело га је ПИ “Будимка” из Пожеге, као и признања „Најбољи у агробизнису“. Новинарско признање Новосадског сајма „Петар Давидовић“ припао је листу„ Дневник - Пољопривредник“, за континуирано праћење и афирмацију активности током једне сајамске године и ово је први пут да награда није отишла у руке појединца.

Д. Млађеновић

ПризнањеПетар Давидовићлисту Пољопривредник

Лист “Пољопривредник” је добитник награде “Петар Давидовић” за 2021. годину. Ово угледно признање први пут је додељено једној редакцији, а у знак посебног доприноса медијској афирмацији Новосадског сајма и поштовања 65 година постојања и континуираног излажења листа “Пољопривредник”. Награда је установљена у част Петра Давидовића, преминулог угледног дугогодишњег новинара и уредника Новинске агенције Тањуг и верног сарадника Новосадског сајма.

Фото: Приватна архива

Признање је директорици “Дневник-Пољопривредник” АД др Гордани Радовић уручио генерални директор Новосадског сајма мр Слободан Цветковић, на Вечери шампиона, одржаној у оквиру 88. међународног пољопривредног сајма у Новом Саду.       

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести