ЗЛАТИБОРСКЕ ЛЕПОТИЦЕ ЈЕДИНЕ У СРБИЈУ ДАЈУ ОРГАНСКО МЛЕКО: Милан је две године чекао сертификат, али је рачуница више него одлична

ЧАЈЕТИНА: Посебан по много чему, Златибор се истиче и по томе што се на његовим пропланцима налази једина млекара која производи сертификован органски сир и кајмак у Србији.
1
Фото: РИНА

Ови млечни производи праве се искључиво од млека који потичу од малих фармера и произвођача. Па тако десет крављих лепотица у штали Милана Марјановића из златиборског села Мушвете уживају у посебној пажњи, а како и не би када оне производе органско млеко, и то сертификовано.

- Имамо доста пашњака где пасу, одлична надморска висина, имају изворску воду да пију и све је то заграђено у електричну чобаницу, све у свему имају све добре услове за себе - казао је за РИНУ, домаћин Милан.

Како би добили сертификат, фармери су морали да конвенционалну производњу замене органском. Али да би конвенционалну производњу заменио органском, Милану су биле потребне две године. Он каже да му то није било тешко, јер када је све то ставио на папир, схватио је да је све то итекако исплативо.

Фото: РИНА

- Цена млека је 95 по литру, плус премија коју добијамо од државе која је 40 процената већа у односу на премију за обично млеко. Субвенције за краве су исто 40 посто веће и износе 55.000 по једном грлу, имамо исто субвенције по хектару, и када се то све стави на папир, може да се ради - додао је Марјановић.

За органски начин производње, Милан и његови земљаци Златиборци имали су велику подршку општине Чајетина. Приведно друштво златиборски Еко - аграр, чији је основач локална самоуправа, био им је велика подршка, водич до сертификата, али и до пласирања производа.

Фото: РИНА

- Овакве робе на нашем тржишту нема, органска клијентела је специфична клијентела, зна се у којим градовима и местима је има, и једноставно све што произведемо овде буде буде пласирано широм земље - казао је Марко Марић из Еко-аграра.

У оквиру златиборског Еко-аграра, отворена је и млекара у којој органско млеко прерађује у сир и кајмак, и ништа се не препушта случају, јер је квалитет овде приоритет.

Фото: РИНА

Имамо нашу интерну лабораторију у којој меримо млечне масти, протеине, релативну густину, антибиотик испитујемо, као и киселост тог млека. Када све то прођемо од тренутка пријема, пустамо на даљу пастеризацију - истикла је технолог Милица Кузељевић.

Свака кришка сира или кајмака контролисана је и проверена, и једини конзерванс који се користи јесте со.

Фото: РИНА

Текст и фото: РИНА

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести