Пуштена у саобраћај реконструисана пруга Шабац-Брасина

ЛОЗНИЦА: Реконструисана пруга Шабац-Лозница-Брасина свечано је пуштена у саобраћај у присуству министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић и министра саобраћаја и веза Републике Српске Неђе Трнинића у железничкој станици "Лозница", а после 13 година на обновљеној прузи од сутра ће бити успостављен редован путнички железнички саобраћај.
mihajlovich_govor1
Фото: Танјуг (Видео)

Вредност радова на реконструкцији 24 километра пруге између Шапца и Брасине је 2,5 милијарди динара, а возови ће секретати брзином од 80 километара на сат.

Министарка Михајловић изразила је задовољство због испоштованог рока за завршетак радова који су почели 28.марта ове године.

Она је истакла да реконструисана пруга омогућава да се после 13 година поново успостави пурнички саобраћај од Шапца до Брасине, као и да се побољшају међународни и теретни саобраћај.

"Драго ми је што смо обновили пругу на којој је просечна брзина возова била између 10 и 30 км на сат, а од данас ће бити 80 км на сат", навела је министарка.

Како је рекла, превоз робе на овој деоници раније је трајао и до осам сати, док ће сада бити потребно сат и по. 

"То је важно због конкурентности, развоја и привреде", назначила је.

Фото: Танјуг (Видео)

Нагласила је да је развој железничког транспорта један од приоритета Владе Србије која, како каже, улаже милијарде евра у модернизацију Коридора 10 и изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта.

Додала је да је једнако важно и улагање у регионалне пруге, те да ће у овој и следећој години бити реконструисано 280 км таквих пруга.

"Не можемо само развијати главне коридоре који јесу важни за међународни транспорт, али једнако су важне и регионалне пруге", рекла је Михајловић.

Генерални директор "Инфраструктуре железнице Србије" Мирољуб Јевтић рекао је да су радови на реконструкцији обухватали деонице Петливача-Лозница и Лозница-Горња Ковиљача, као и да је асфалтирано 16 путних прелаза, и да је обновљена зграда железничке станице Лозници.

"У граничној станици Брасина постављено је рефлекторско осветљење, а грађани Мајура су први пут добили железничко стајалиште", рекао је Јевтић.

Пруга Шабац-Лозница изграђена је 1950. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести