Руси у Србији отворили 74 предузећа и 370 предузетничких радњи

Украјинска криза мења свет и политички и економски, а мења и пословну мапу Србије. Не тако драстично и брзо по броју, али по процентима су промене очите.
racunar, pixabay
Фото: Pixabay

Ако поредимо са прошлом годином, од фебруара до данас, у ИТ сектору регистровано је седам пута више привредних друштава и 25 пута више предузетничких радњи чији су оснивачи из Русије.

Од краја фебруара до половине маја ове године, у ИТ сектору основана су 74 привредна друштва са већинским руским власништвом, док није забележена регистрација фирми из Украјине. Такође, отворено је 370 предузетничких радњи са оснивачима из Руске Федерације и једна из Украјине.

Јелена Јовановић, саветница председника Привредне коморе Србије, наводи за РТС да је највише основано фирми чија делатност је рачунарско програмирање и то 88 одсто и 12 процената предузећа која се баве консултантским услугама у области информационих технологија.


Недостаје нам 20.000 ИТ стручњака

Тренутне процене говоре да нашем ИТ сектору недостаје више од 20.000 стручњака.

„Према подацима из 2021. године, у ИТ индустрији ради негде око 41.500 стручњака. Ако посматрамо и ову годину, мислимо да их има негде око 43.500, а потребе су преко 20.000 радних места у овом тренутку”, рекла је Јелена Јовановић.


„Ако посматрамо њихове биографије, пошто смо позвали све ИТ стручњаке којима је потребан посао из Руске Федерације и Украјине, а који се налазе на нашој територији или који желе да дођу у нашу земљу да нам то поднесу, видимо да нам они доносе неке јако интересантне експертизе које до сада наш ИТ сектор није имао, као што је такозвана примена ембеддед система у океанографији. Наше компаније до сада нису радиле у том сектору. У сектору ембеддед-а јесу, у океанографији нису, тако да је на нашим компанијама како ће искористити те стручњаке”, наводи Јовановићева.

Указује да извоз рачунарских услуга у последњих 15 година иде јако добро и да ћемо, ако се настави овај тренд, зарадити до две и по милијарде евра од извоза рачунарских услуга.

„Стопа раста извоза рачунарских услуга је на годишњем нивоу већа од 25 одсто, у зависности од године до године, али иде 25, 30, 35 одсто. Веровали или не, прошле године смо извезли 1,7 милијарди евра рачунарских услуга. Ако се овај тренд настави, ако посматрамо први квартал ове године, где смо извезли 508 милиона евра у односу на прошлу годину, где смо за исти период извезли 364 милиона, ми ћемо заиста доћи до те магичне цифре за нас од две и по милијарде евра извоза рачунарских услуга”, наводи Јовановићева.

Позива све ИТ стручњаке да се јаве на портал Привредне коморе Србије и поднесу своје радне биографије.

„На порталу привредне коморе Србије има посебан део који се односи на ИТ стручњаке и проналажење послова за ИТ стручњаке, тако да их позивамо да поднесу своје радне биографије, а ми ћемо то поделити са домаћим ИТ компанијама”, поручила је Јовановићева.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести