Систем управљања амбалажним отпадом захтева измене

БЕОГРАД: Систем управљања амбалажним отпадом у Србији захтева значајне измене, показује студија Удружења за амбалажу и заштиту животне средине - Сепен, коју је реализовала компанија Дилојт.
reciklaza
Фото: Dnevnik.rs

Иако постојећи систем достиже националне циљеве за прикупљање и рециклажу амбалажног отпада у Србији, следећи принципе ЕУ, ова студија предлаже низ мера од којих су најважније увођење функционалног система инспекцијског надзора, обезбеђивање једнаких правила за све актере, обавезу домаћинстава да разврставају свој отпад и укључивање тзв. неформалног сектора у постојећи систем, саопштено је из Сепен-а.

"Постојећи систем у Србији захтева додатна улагања и подизање накнаде за одлагање отпада, док је истовремено неопходно ојачати системе за спровођење прикупљања и рециклаже амбалажног отпада у локалним самоуправама", изјавио је Срђан Сушић, генерални секретар Сепен-а. 

Трошак унапређења постојећег система пројектован на око 200 милиона евра у наредних 10 година би, како наводи, требало да обезбеди прикупљање и рециклажу око 64 одсто амбалажног отпада, док је тренутни циљ у ЕУ 65 процената. 

"Евентуално увођење алтернативних система, као што је систем вишематеријалног депозита значајно подиже трошкове за исти временски период, и то на око 1,1 милијарду евра. Евентуално увођење таквог система би резултовало са око 75 одсто прикупљеног и рециклираног амбалажног отпада", објашњава Сушић. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести