Шта купци из Европе и света пазаре у Србији преко интернета?

Појава интернета донела је много новина у наш живот и између осталог отворила нове канале продаје.
e
Фото: pixabay.com

Куповима и продаја преко е -радњи није више ништа необично. Сем наших потрошача који купују разне ствари у овим продавницама широм света ту су и домаћи произвођачи којима се одједном отворило страно тржиште на потпуно нов начин. У Министраству трговине Србије предвиђају да ће се до 2030. године чак 85 одсто предузећа бавити е-трговином те користити технолошке потенцијале за економски прогрес и пласирати робу и услуге и на инострано тржиште непходно је да се Србија за то припреми.

А шта је то што што потрошачи шииром света наручују из Србије? Све и свашта рекло би се. Ту су опанци за КУД-ове широм света а који негују наш и уопште балкански фолклор. Пецарошки пробор такође има добру прођу. Траже се и ташне за лаптопове са народним мотивима. Од друге робе ту су мали кућни апарати и ТВ пријемници а који су овде јефтинији него у другим земљама. Надлежни су приметили да је је неопходно ојачати наше људе у домену знања у области елкетронске трговине. Зато је пре неколико месеци Министарство трговине,туризма и телекомуникација формирало стручну групу која која ради на Акционом плану за унапређење електронске трговине код нас.

О томе  како поспешити наша мала предузећа и предузетнике да изађу на тржиште када већ виде да су и те како конкурентни почасни председник Уније послодавца Србије Небојша Атанацковић каже:

- Наши привредници често не познају прописе на тржиштима где могу да изађу и конкурентни су. Истовремено немају логиситку која је доступна великим предузећима.Ту би могла да им помогну струковна удружења посебно кластери да знају који сертификати или други услови владају на тржиштима и у државама за које су заинтересовани.

Како пак изгледа излазак на стано тржиште једне предузетничке радње. То зна Мирна Рацков власница радионице уа израду обуће “Маца папучарица” из Кикинде. Она производи опанке за потребе КУД-ова широм света. Нема е-радњу већ све иде преко “Фејсбука” а плаћање је паушално.

- За сада не видим потребу да отварам е-радњу јер поруџбине и овако стижу и плаћање је редовно. Наруџбине стижу свих крајева света. Ето недавно сам имала пошиљке за Аустрију, Аустралију, Словенију, Мађарску и Канаду.

За разлику од ње власник д.о.о “Карп систем” из Зрењанина Бојан Бојанић који има предузеће за израду пецарошког прибора ускоро отвара и е - радњу да би понуда била доступнија купцима и у Србији и ван ње.

- Очекујмо да ће е - радња отворити врата за два месеца. Таква врста продаје је будућност и морамо ићи у корак са временом. Наруџбина из иностранства има посебно за хранилицу за шаране а која је добила и награду за иновацију године код нас 2017. На идеју да отворим епродавницу дошао сам јер све чешће робу шаљем поузећем преко границе посебно у околне земље.

Од онога што не спада у фолклор и нашу робу ту су ТВ пријемници и мали кућни апарати. Радњама кажу да су и те како тражени миксери, блендери а телевизори и они јефтинији као и скупљи.      

Обука за потрошаче

Потрошачи из Србије баш нису вични куповини у е -радњама. Подаци које има Министраство трговине туризма и телекомуникација показују да чак 45,4 одсто корисника интернета никада није куповало нити поручивало робу и услуге онлајн. У Министраству сматрају да то указује да је потребно уложити додатни напор да се унапреди легислатива код нас као и да се ојача поверење потрошача у овакав вид трговине.Број корисника е- трговине ипак расте. Број оних који стално купују на нету порастао је са 18 одсто у 2011 на 30,9 одсто лане.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести