Туђи пропали бизнис другима постаје шанса?

Људе који сањају да покрену сопствени бизнис или им је то једина опција да дођу до зараде и када преломе да ће радити у складу са слоганом -сам свој газда - чека дуг пут од идеје до реализације.
Hotel_ELITE-3093-A_Erski
Фото: Dnevnik.rs

Најтеже је склопити финансијску  конструкцију. Већина почетника у малом бизнису труди се да заштеди буквално сваки динар док не види како ће посао да се развија. То, веома често подразумева да се опрема набави и из друге руке. Понуда је добра, а када крене у куповину будући бизнисмен треба да обрати пажњу не неколико битних ствари.

Александар Грачанац из Привредне коморе Србије каже да је јако важно добро погледати опрему како би се на време и пре куповине утврдило у каковм је стању.

„Не би било лоше да купац сазна и зашто се опрема нашла на продаји, да ли је претходни власник доживео неуспех у пословању или продаје опрему зато што му је добро ишли па му финансијске могућности дозвољавају да набави новију и модернију“, каже Грачанац.

„У сваком случају не треба бежати од половне опреме јер она и те како помаже почетницима у бизнису. Добар је пример Италија, земља Европске уније која има најразвијенији сектор малих и средњих предузећа, где је куповина половне опреме сасвим уобичајена, а понуда и потражња велика.“

Када наши будући бизнисмени крену у потрагу за половном опремом могу наћи добру понуду  на сајту ”Добош“, где се нуди опрема која је због неизмирених обавеза завршила на продаји. Нуде је банке, лизинг комапније, порезници. Ту су и фабрике у стечају, па се уз некретнине може наћи и опрема. Док за опрему за мање погоне понуђачи одмах нуде цену, за старе погоне у друштвеном власништву и опреме из стечајних маса ту је обично напомена да је цена по договору.


Туристички салаш на продају

Кажу да се новац најбрже и најлакше заради у туризму, а ко жели да се окуша у етно варијанти и има пун yак пара може да проба на Ченеју у близини Новог Сада, где се продаје салаш. Цена је 560.000 евра, а будући власник имаће на располагању велику кућу, опремљену салу за госте, базене и велнес центар.


Понуда је разноврсна, па будући бизнисмени у војвођанској понуди могу да бирају опрему потребну за сточарство, пекаре, штампарску делатност, прераду воћа и поврћа... Наравно, предњачи понуда за пољопривредно-прехрамбену индустрију, али има и оне намењене ауто-сервисима, фризерским салонима и многим другим.

Тако се, рецимо, у Кањижи нуди на продају зграда и капацитети фабрике “Хигло” - све за смештај, прераду, складиштење, те замрзавање воћа и поврћа, а почетна цена је 280 милиона динара. У Оџацима су на продају зграда и машине штампарског предузећа “Типографија” - машине за офсет штампу, зграде, плац и опрема по почетној цени 40 милиона динара.

У Сомбору је на продају салон за аутомобле, плус аутосервис, а цена је по договору. У Апатину се може почети бизнис у производњи разних канапа. На продају је зграда и опрема старе ужаре, а капацитети су из 1986. године. У селу Мраморку, код Ковина, може се кренути у узгој крава. На продају је одгајалиште и пословна зграда. Цена се може договорити, а потом је потребно и купити краве.

Опрема за металски комплекс у Новом Саду може да се пазари релативно јефтино. Универзални струг кошта 300.000 динара, а брусилица 400.000 динара. Пећ за каљење је 70.000 динара, а за глодалицу је потребно  100.000 динара. За линију за производњу тестенине у Суботици треба издвојити позамашну суму од 31.852.402 динара, а машина за сечење алуминујумске фолије у Вршцу продаје се путем погодбе.

Поред опреме за почетак бизниса почетници под повољним условима могу да добију и пословни простор из друге руке. Тако се у Вршцу продаје пословни објекат од 152 квадратна метра за 12.365.300 динара. У Зрењанину  се зграда  “Нафтагас монтаже “ од 2.000 квадратних метара нуди за 200 милиона динара.

Од старих капацитета продаје се складишни простор и канцеларије на Сентандрејском путу у Новом Саду у Индустиријској зони Римски шанчеви. Површина је 139.613 квадратна метра из заоставшитне “Агровојводине” односно “Еленоса”. Продавац је АИК банка, која чека да се доставе понуде, а из банке је назначено да ће код разматрања понуда цена, наравно она виша, бити пресудна.

Хотел “Елит” у Новом Саду, са зградом  и пет тениских терена, може се пазарити по цени од 1.250.000 евра.

Иако се производња и дорада семена код нас сматра перспективним бизнисом, фабрици “Семе Тамиш“ из Панчева није се посрећило. Објекти се заједно с опремом нуде на продају, а цена је по погодби.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести