У припреми Стратегија развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору

Стратегија развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору важан је део поглавља 32 о финансијском надзору, које је у преговорима о приступању Европској унији отворено децембра 2015. године. Србија тај акт припрема, али не само зато што је важно да испуни критеријуме ЕУ већ и због тога што интерна ревизија у јавном сектору заправо значи потпуну спремност и план да се зна ток сваког динара, било да он долази из домаћег буyета или из фондова ЕУ или неких других институција које Србији стоје на располагању као земљи кандидату за европску породицу.
novac, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Она заправо треба да регулише да јавни новац који стоји на располагању јавном сектору буде искоришћен одговорно и ефикасно јер је то новац пореских обвезника Србије.

Министар финансија Душан Вујовић објашњава да Србија до 2020. године треба да имплементира Стратегију развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору, што ће допринети квалитетнијем коришћењу новца и квалитенијем јавном дијалогу о томе како се он троши и да ли се циљеви остварују.

“Уколико Србија оствари ту стратегију до 2020. године, биће међу првим земљама у Европи које ће имати модел за угледање, односно најбољу праксу у Европи и свету”, објаснио је Вујовић, додајући да сви морају да буду део тог процеса и да буду активни учесници који прихватају одговорност. – Данас постоји дијалог о томе да ли је негде можда нестало пара и која средства су потребна, а Стретегија је ту да се види да ли се новац пореских обвезника троши на прави начин.”


За четири године државна управа као прави сервис грађана

       Државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак сматра да ће се у наредне четири године, кроз одговарајуће тренинге и увећање техничких и технолошких капацитета, па и људских, унапредити знања службеника, увести сви механизми контроле на свим нивоима власти и да ће се добити државна управа која јесте прави сервис грађанима и привреди.


Тек након имплементације тог акта, нагласио је он, могу се користити достигнућа модерних метода управљања и мерења ефикасности, ефективности, економичности и транспарентности, да би се знало како се троши новац, почев од Скупштине Србије па до последњег савета станара.

По речима представника Европске комисије Рејмонда Хила, Стратегија је оквир за развијање интерне контроле у јавном сектору за наредне четири године, чиме се прави боља јавна управа за грађане Србије.

“Србија је почела добро, правни оквир је на месту, смер политике је такође на месту и сада је време да се пређе на наредни корак – пуне имплементације стратегије – оценио је Хил. – Дакле, у јавној управи морају бити одговорни за боље јавне услуге, као и да те услуге буду транспарентније и да грађани знају да се новац пореских обвезника троши ефикасно, ефективно и економично.”

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести