Укидање пенала за превремени одлазак у пензију

БЕОГРАД: Социјално економски савет прихватио је данас иницијативу Савеза самосталних синдиката Србије и УГС "Независност" да се укину пенали за превремени одлазак у пензију пре 65. године.
ses, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Предлог се односи и на оне грађане којима Закон омогућава бенефицирани радни стаж и који са 61 годином одлазе у пензију.
Иницијатива СССС и УГС је да члан 70а Закона о пензијско инвалидском осигурању, у коме стоји да се трајно смањује пензија оним запосленима који оду у пензију пре напуњених 65 година, требало би да буде промењена и да гласи: "смањење пензија важи до 65. године, а када се напуне те године, онда се то умањење прекида". 

"За неке запослене који раде на административним пословима, који могу да издрже тај рад, то није оптерећујуће, али на радним местима која траже посебне услове рада, посебно фижицке послове, тешко је да ти људи успеју да раде до 65 година. Због тога не треба да буду кажњени пеналима и умањењем пензија", каже новоизабрани председник Социјално економског савет Љубисав Орбовић.

Како је рекао, ради се о и великом броју људи који су због губљења свог радног места отишли у пензију у неком ранијем периоду. 
"Очекујемо да у наредном периоду Влада нађе решење и да се изврши измане овог закона. Овај предлог се не односи само на предузећа у реструктуирању већ на све грађане", рекао је он и објаснио да је у Закону написано да је 0,34 одсто било планирано смањење пензија на месечном нивоу за свакога ко оде раније у пензију.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин, истакао је да се у протеклом периоду много урадило на унапређењу социјалног дијалога.
"Влада ће се о предлогу изјаснити  када уради све неопходне економске анализе, када будемо знали колико је новца потребно за ову меру и колико више новца је потребно из будзета издвојити. Разумемо потребу и предлог синдиката, поготово за категорије који потпадају под бенифицирани радни стаж и који свакако одлазе у пензију пре 65 године", каже Вулин и додаје да ова мера погађа управо људе који одлазе у пензију са 61 годином живота.
Како је рекао, закон о Пензијском инвалидском осигурању ће бити промењен до краја ове године.

"У протеклих годину дана Социјални савет је урадио много на унапређењу социјалног дијалога, те учествовао у доношењу важних закона, дао проширено дејство за путарску привреду, а у ранијем периоду 18 колективних уговора је потписано у различитим областима јавног сектора", казао је Вулин.
Министар очекује да ће убрзо на некој од наредних седница Владе бити прихваћен предлог о проширеном дејству колективног уговора за естрадне уметнике.
Из УГС "Независност" кажу да би било добро да "у предвечерје 1. маја Влада обрадује раднике, односно, оне који иду у пензију".

На састанку Савета усвојени су и предлози да се за  естрадне уметнике добије проширено дејство колективног уговора, као и са захтевом Уније за безбедност и здрављае на раду да се за одређење послове запослени подвргну редовним прегледима.
Једна од тачака рада Савета је била и извештај о раду Комисија за мирно решавање спорова, за коју послодавци и синдикати сматрају да је изузетно значајна, с обзиром да се, како су рекли, годишње поведе 30.000 спорова пред судовима, а у односу на претходну годину, три пута је повећан број тих предмета.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести