За српске возаче важи субвенционисана цена горива у Мађарској

БУДИМПЕШТА: Возила са српским и словеначким регистарским таблицама изузета су од повећаних цена горива за стране возаче у Мађарској које су ступиле на снагу у петак у поноћ, пише портал dailynewshungary.com.
Benzinska_Pumpa_18-FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

То значи да возачи аутомобила из Србије и Словеније могу да точе бензин и дизел по субвенционисаним цема од 480 форинти (1,22 евра) по литру, које важе за Мађаре.

Како се објашњава у тексту, ово изузеће за Србију и Словенију је учињено јер је у тим земљама такође на снази одлука власти о ограничењу цена горива, које важе и за мађарске возаче, а не само за домаће.

Портал додаје да ће листа земаља које су изузете од одлуке мађарске владе о повећаној цени горива за странце бити објављена у уредби министра за спољне послове.

Поред тога, dailynewshungary наводи позивајући се на портал Блик, да је словеначко Министарство економије 10. маја ограничило малопродајну цену еуросупера 95 на 1,56 евра, а велепродајну на 1.54 евра, док малопродајна цена евродизела износи 1,67 евра, а велепродајна око 1,65 евра.

У Србији, влада такође на месечном нивоу ограничава малопродајне цене горива, при чему недељено врши њихову корекцију, пише даље у тексту и додаје се да литар еуросупера у нашој земљи кошта тренутно око 1,53 евра, а да је малопродајна цена евродизела 1,71 евро.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести