Због пореза глава боли зубаре, занатлије, таксисте...

НОВИ САД: Сви порески обвезници који порез плаћају паушално били су током 2014. и 2015. „ослобођени”, на одређено време, пореза. Надлежни су чекали да се за ту браншу донесу нови прописи.
zubar freeimages.jpg
Фото: Freeimages.com

Решења су почела да стижу крајем прошле године, а наплата те обавезе наставила се по прописима који су важили у време када су обавезе и настале. За 50.000 обвезника који спадају у ту категорију – чак две трећине предузетника у Србији – тада су настали други проблеми: неизмирене обавезе требало је платити у року од 15 дана.

Паушални обвезници се и данас жале да им решења стижу, али доста споро. Али и они који су их добили имају примедби да су им порезници разрезали превелике обавезе које не могу лако да измире. Потврда о измиреним пореским обавезама је, осим обвезницимас потребна за свакодневни живот и пословање: без тог „папира” не могу се оверити здравствене књижице, банке га траже када клијенти из сфере бизниса аплицирају за кредит. То је обавезан документ који говори о солвентности пословања јер нико не жели да кредитира клијента који има позамашне пореске дугове.

У Србији сада 50.000 обвезника порез плаћа паушално

Посебан проблем јавља се код паушалних обвезника који из било којег разлога селе свој бизнис из једног места у друго. Они такође треба да за селидбу донесу потврду о измиреним обавезама, а то из објективних разлога не могу.

Број тих обвезнкиа је позамашан. Када плаћају порез, они годишње у државну касу уплате око пола милијарде евра. Месечне обавезе им се крећу од 9.000 па до 40.000 динара. У ту групу спадају занатлије, зубари и други лекари који имају приватне ординације, адвокати,таксисти…


Нема тендера

Обвезници који желе да се јаве на неки тендер, уз обавезну документацију треба да поднесу и потврду о плаћеном порезу. Они који доставе ту документацију  без поменуте потврде, не пролазе добро: због непотпуне документације њихове пријаве се не узимају у обзир. Односно, због тих проблема за које сами нису ни најмање криви, трпи им и посао.  


Док је вакуум око решења трајао, ти обвезници су различито поступали: поједини су потпуно одустали од плаћања те обавезе, други су уплаћивали оно што им је била ранија обавеза или су остављали на страну новац за порез. Данас су, наравно, у различитој ситуацији. Многи имају преплату пореза, што ће им се свакако кроз порески кредит исплатити, други пак дуговања, и то прилична. Остаје да се, када добију решење, жале надлежној филијали ПУ Србије или да траже одлагање обавеза.

А све то говори да, када једном дође до застоја, то се врло тешко исправља.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести