Утаја пореза на сваком трећем ћошку

Инспектори теренске контроле Пореске управе Србије били су у првих  шест месеци ове године баш вредни: обавили су 9.357 контрола, а неправилности су утврђене у 2.724 случаја, односно код готово сваког трећег контролисаног, или 29,11 одсто. Списак још није коначан јер је код 700 обвезника контрола у току.

За прво пола године инспектори су контролисали наплате јавних прихода, евидентирање промета преко фискалних каса и радили на откривању нерегистрованих делатности, односно радњи и радионица које раде на црно а тако запошљавају и раднике.

Контрола обрачуна пореза у предузећима донела је за сада у државну касу суму од 8.544.706.473 динара. Реч је о новооткривеним приходима, које је обвезници требало да обрачунају и плате али то нису учинили. Код 6.598 обвезника порески инспектори су проверавали обрачун и уплату јавних прихода. Завршено је 6.198 контрола, а неправилности су констатоване у 2.255 случајева, или код 34,44 одсто провераваних. Против прекршилаца су поднети захтеви за покретање прекршајног поступка. Вероватно ће прекшаја, па и уплата, бити и више јер 409 конторла још није окончано.

8,5 милијарди динара инспектори открили неуплаћених јавних прихода

Рад на црно се све мање исплати јер порезници све чешће контролишу лица која обављају непријављене делатости. Порезници су открили 85 послова који се обављају непријваљено, а у току је контрола код још 33 лица за која се сумња да раде у недозвољеној зони. Тамо где су провере завршне,  утврђено је да су у нелегалној зони прекршиоци државу оштетили за 21.392.021 динар.

Заобилажење евидентирања промета преко фискалних каса никада не излази из моде, баш као и запошљавање непријављених радника. Инспектори су током првих шест месеци ове године посетили 3.168 обвезника који су били обавезни да издају фискалне рачуне. Код чак 1.125 контролисаних утврђене су неправилности те поднети захтеви за покретање прекршајног поступка. Мера привремене забране рада изречена је у 1.078 објеката, или код 33,03 одсто контролисаних. Војводина одавно важи за подручје где су порески обвезници најсавеснији. У покрајини је констатован 281 прекршилац, а неправилности су се у већини случајева односиле на избегавање издавања фискалних рачуна, што је била обавеза контролисаних.

Фискалне рачуне највише избегавају да издају на бензинским станицама. Приликом контроле 135 бензинских станица, порезници су утврдили неправилности код њих 60, што је у процентима готово половина, или 44,44 одсто. Мера забране рада изречена је за 50 пумпи.

Д. Вујошевић

На акцизама зарадили кривичне пријаве

Пореска полиција је током првих шест месеци ове године поднела 782 кривичне пријаве, а 22 допунила. Пријављено је 1.070 лица, и то са сумњом да су изршила 852 пореских кривичних дела. Истоврмено, 45 лица је по пријави порезника лишено слободе. Износ преза који су избегли да плате је 5.628. 289.711 динара.

Пореска полиција је посебну пажњу у поменутом периоду обратила на акцизну робу. Шверцерима су најзанимљивије цигарете и дуван. Приликом контрола је одузето 19,4 тона дувана у листу и 5,6 тона резаног. Ту је још и више од милион паклица цигарета и 1.548 литара нафте. За акцизне производе поднета је 241 кривична пријава, и то за недозвољени промет, складиштење, кријумчарење те недозвољену трговину.

Током контроле полиције одузети су и разни одевни предмети, вредни 5,2 милиона динара, који нису имали прописима предвиђену пратећу документацију. Очигледно, прекршиоци прате моду, али и порезници.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести