Због велике изградње поскупео и грађевински материјал

БЕОГРАД: Услед велике потражње за грађевинским материјалом због масовније изградње станова и путева, скочиле су и његове цене, каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије и додаје да је на цену материјала доста утицао и нагли скок цене нафте.
Stiropor, gradjevina, zidanje/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Повећана је потражња за становима, масовнија је изградња, а самим тим и цене станова су више, док је у дефициту и радна снага", рекао је Родић Танјугу.

После наглог скока цене нафте, поскупели су и грађевинска хемија и производи од нафте, као што су пластични профили, навео је Родић.

Додаје да је скочила и цена бетонског гвожђа.

Како каже, гвожђе је поскупело за 40 одсто, а неки термоизолациони материјали и до 70 одсто.

Због високе цене цемента у Србији, по речима саговорника, исплативије је увести из земаља региона, а још јефтиније из Русије и то за 30 одсто.

Очекује да у наредном периоду поскупе и стакло и профили за столарију, док ће цена блокова и црепа зависти од цене гаса.

"Ако гас скочи, поскупеће блокови и цреп. То је роба која се доста извози у Мађарску, Румунију, Бугарску, Македонију", каже он.

Додаје да ће изградња станова поскупети и да ће онда инвеститори одлучивати хоће ли кориговати цену стана, што ће зависити од понуде и потражње.

EUR/RSD 117.3152
Најновије вести