Цариници у једном дану открили 45 илегалних мигранта

БЕОГРАД: Од почетка године цариници су спречили 532 мигранта да илегално пређу државну границу. Такви случајеви су свакодневни, а само 17. јуна 45 мигранта осујећено је у томе. 
m
Фото: Uprava carina

Тога дана је на прелазу Прешево и на робно-царинском терминалу ЈП Аеродроми Србије у Нишу откривено 20 миграната из Авганистана. Иако су се на камионима налазиле царинске пломбе Северне Македоније, које нису биле оштећене, у три од четири камиона, који су за увозника у Нишу превозили котурове металне жице из Грчке, приликом контроле на поменутом терминалу, пронађени су „илегалци“ - укупно 13 млађих Авганистанаца.

Истог дана су на прелазу Прешево цариници су у сарадњи са полицијом у камиону натовареном лубеницама пронашли седам миграната из Авганистана. „Слепи путници“ су пронађени приликом детаљног прегледа за који је издвојен камион лесковачких регистарских ознака, који је превозио свеже лубенице из Грчке ка Лесковцу. Да се у товарном делу крију људи цариници су посумњали када је мултигасним детектором у приколици измерена повећана концентрација угљен-диоксида.

Захваљујући мобилном скенеру на излазној страни прелаза Хоргош 14 миграната је тог истог дана осујећено у покушају илегалног  преласка границе. Након што су анализом слике са скенера уочили одступања, цариници су међу робом у чак пет камиона, чије су крајње одредиште биле западноевропске земље Француска, Велика Британија, Немачка, као и Чешка и Пољска, пронашли сакривене људе. Мигранти су се крили међу конзервираним грашком, квасцем, прибором за риболов, антенама за мобилну телефонију и разном другом робом. 

На прелазу Батровци где такође постоји контрола мобилним скенером, у два камиона, једном македонском и једном домаћем, који су превозили робу ка Хрватској, откривено је девет миграната из Авганистана, док су на прелазу Шид цариници пронашли двојицу младића из Авганистана међу бициклима из Бугарске намењеним хрватском тржишту.

Након откривања мигранте у даљу надлежност преузима полиција.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести